Рекорден брой партии в 51-ото НС: Кои са вариантите за редовна власт
Секция: Коментари
28 Октомври 2024 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рекорден брой партии в 51-ото НС: Кои са вариантите за редовна власт Коментар на Асен Агов, Росен Стоянов и Евелина Славкова

/КРОСС/ Ще има ли рекорден брой партии в 51-ото НС и кои са вариантите за редовна власт? Темата в студиото на „Здравей, България" коментираха журналистът Асен Агов, политологът Росен Стоянов и социологът от „Тренд" Евелина Славкова.

"Това, което ми направи най-силно впечатление е, че прогнозите на нашите социолози са оказаха абсолютно верни. И това е много ценно положително развитие в нашата работа. Много хора, вероятно на базата на тези изследвания - решиха да не гласуват, защото не виждат някаква промяна, която се задава. Въпреки, че те им казаха: "Може да промените всичко, това е моментна снимка", коментира Агов.

"Намираме се в особена, бих казал парадоксална ситуация, в която трябва да предположим, че многото, или за първи път толкова многото партии в българския парламент, осигуряват така наречената представителност. Че всеки един е намерил себе си някъде там, но имаме драстично ниска избирателна активност. И тук нека да отбележим, че през лятото, когато бяхме в отпуска, формално е най-ниската избирателна активност, но имаше обективен критерий или причина да е така. Хората бяха в отпуска, на почивка. В неделния прекрасен ден - вече в активен сезон извън отпуските, нямаше това оправдание", посочи Стоянов.

"Аритметически и политически изглежда, че ще има правителство. Над 60% от гласуващите казват, трябва да има кабинет", подчерта Славкова.