За първи път българско участие в състезанията на Европейския конгрес по спешна медицина
Секция: Здраве
28 Октомври 2024 11:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За първи път българско участие в състезанията на Европейския конгрес по спешна медицина Съюзът на парамедиците започна подготовка за следващата година

/КРОСС/ За първи път България ще участва със спешни екипи в годишния Европейски конгрес по спешна медицина. Той се организира от Европейското общество по спешна медицина (EUSEM) за всички специалисти, които работят в сферата на спешната медицинска помощ. Сдружението е най-голямата световна медицинска организация, обединяваща специалисти от спешни центрове, доболнични и болнични звена.

Съюзът на парамедиците в България в партньорство с Национално сдружение на работещите в спешна медицинска помощ излъчи представители, които ще се включат в научната част и демонстрациите. Целта е следващата година нашият отбор да представи страната с два екипа в Euro SimCup и Paramedics Cup - състезание със спешен лекарски екип и екип парамедици, в което се демонстрират умения за оказване на спешна помощ в различни ситуации. Конгресът тази година се проведе в Копенхаген от 13 до 16 октомври и в него се включиха 3780 представители на спешни медицински служби от 86 държави.

Основната му цел е споделяне на добри практики и най-новите технологии в областта на спешната медицина, в доболничната и болничната помощ.

Съюзът на парамедиците вече започна тренировки за представянето в Paramedics Cup на следващия европейски конгрес. Парамедици тренират в симулационния център на Медицинския факултет към СУ „Св. Климент Охридски". Симулационният център е оборудван с високо технологични симулатори и роботизирани манекени, които дават възможност за тренировка в условия, близки до реалните. Една от ситуациите например е извършване на спешно секцио в линейка.

По покана на Съюза на парамедиците в България президентът на ЕUSEM д-р Робърт Лийч ще посети България, за да участва в Първата научно-практическа конференция по Спешна медицина при бедствени ситуации, тероризъм и тежък травматизъм, която ще се проведе в Бургас на 8 и 9 ноември т.г. Конференцията се организира съвместно с Корпус „Медицински науки" на Университет „Проф. д-р Асен Златаров" и освен научна част, ще представи и демонстрации на реакция при терористичен акт, бедствени ситуации, пътен травматизъм, издирване и спасяване на пострадали в труднодостъпни терени.