21-и Виенски икономически форум - с акцент върху ролята на регионалната икономика като част от европейската и глобална икономика
Секция: ИКОНОМИКА
28 Октомври 2024 12:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
21-и Виенски икономически форум - с акцент върху ролята на регионалната икономика като част от европейската и глобална икономика

/КРОСС/ На 4-и ноември 2024 година високопоставени представители на икономиката, политиката и дипломацията отново се срещат на 21-то редовно ноемврийско издание на престижния Виенски икономически форум (VEF), за да дискутират и търсят прагматични за икономиката на региона "От Адриатическо до Черно море" решения.

В продължение на две десетилетия VEF си изгради репутацията на всепризната европейска икономическа платформа със седалище във Виена, която гради мостове между икономиката и политиката във и помежду 13-те държави-членки и чрез конкретни икономически проекти реално допринася за развитието и за консолидацията на региона.

От първостепенна важност за по-нататъшното регионално икономическо развитие е вписването и повишаването на ролята на региона в рамките както на европейската, така и на глобалната икономика."Доверието е икономически фактор! Сътрудничеството, базирано на доверие, е особено ценно в една изпълнена с недоверие реалност. То е необходимо повече от всякога в условията на съществуващата силна взаимна икономическа зависимост. Време е за смели решения, време е за бързи и адекватни икономически отговори-и тази е перманентната цел на VEF", пояснява посланик д-р Елена Кирчева, основател на VEF по времето на нейния мандат като български посланик в Австрия (2001-2005),член на управителния съвет и Генерален секретар на VEF.

Затова и акцентът на 21-ви ВЕФ е поставен върху ролята на регионалната икономика като част от европейската и глобална икономика, а участниците ще бъдат поздравени и от нови стратегически партньори на Виенския икономически форум (VEF), сред които генералният директор на АIM Congress със седалище в Дубай (Обединените арабски емирства) г-н Валид Фархгал и г-жа Суята У Г, вицепрезидент на Global Partnerships Team Invest India от Ню Делхи и старши съветник в Световната Асоциация на Инвестиционните и промоционални агенция (WAIPA) със седалище в Женева.

Събитието ще бъде открито от посланик д-р Елена Кирчева и от новоизбрания президент на ВЕФ посланик д-р Емил Брикс, директор на Дипломатическата академия Виена, която неотдавна отбележи 270 години от учредяването й през 1754 година като "Ориенталска академия" от императрица Мария-Терезия.

Специално обръщение от името на действащото Федерално правителство ще направи и министъра по европейските и конституционните въпроси на Австрия г-жа Каролине Едщадлер.

Първата сесия е посветена на предизвикателства от европейски и глобален характер, които влияят на доброто икономическо развитие на региона от Адриатика до Черно море.

Водещият доклад ще бъде на федералния министър на труда и икономиката на Австрия д-р Мартин Кохер. Много интересни обещават да са и становищата на магистър Петер Хьофингер, заместник-генерален мениджър и вицепрезидент на Борда на директорите на Vienna Insurance Group AG(VIG, вицепрезидент на VEF; на Каспар Бришкенс, министър на транспорта на Република Латвия, която за пореден път се ангажира с активно участие в престижния форум. С доклади ще участват и почетният президент на Виенския икономически форум инж. Гюнтер Рабенщайнер; г-н Бекир Полат, председател на Турската агенция за инвестиции; представителя на Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD) със седалище във Великобритания г-н Кристоф Денк; д-р Стефан Щраус от Световната банка (САЩ). Българският участник в този панел е г-жа Пламена Ненкова, заместник-изпълнителен директор на фирма GBS Главбулгарстой АД.

Втората сесия ще премине под мотото "Споделена отговорност на икономиката и политиката за едно по-сигурно европейско бъдеще". Акцентът на дискусията ще бъде зададен от г-н Матео Ривелини от Европейската инвестиционна банка (EIB) Люксембург, ръководител на отделението за Западни Балкани и Турция. Очаква се в дискусията да се включат участници от най-висок ранг, сред които представители на икономиката и политиката от Австрия, Турция, Италия, Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Молдова, Литва. В тази сесия България ще бъде представена от г-н Калин Пешов, изпълнителен директор на GBS Holding AG, член на Борда на VEF и ръководител на открития през август 2023 година в сградата на GBS в София Vienna Economic Forum- Sofia Branch.

Следобедната "Алфа сесия" продължава горещите теми с основния доклад на премиера на Република Косово г-н Албин Курти, патрон на VEF. Негови партньори в дискусията на тема "Икономическото партньорство - по-важно от всякога" ще са представители на различни браншове на икономиката, на банковия сектор, на здравеопазването, на Дипломатическата академия- Виена.

Черешката на тортата, както винаги ще бъде Годишният приз на форума. В рамките на конференцията активни членове и партньори на VEF със съществен принос за развитието на регионалната икономика традиционно се удостояват с „Viennа Economic Forum Annual Award ".

Бляскавото събитие ще се състои символично отново в Haus der Ingenieure-(Домът на инженерите) в Тържествената зала (Beletage) на тази достолепна виенска сграда, построена през 1870-1872 година като Дом на Сдружението на австрийските инженери и архитекти и средище на новите за времето си идеи и визии на инженерите и архитектите от Виена и Европа.

Генералният секретариат на VEF, със седалище във Виена, организира ежегодните редовни издания през месец ноември в австрийската столица, а в течение на календарната година се организират конференции, форуми и кръгли маси в някоя от 13-те държави-членки на ВЕФ под надслов Vienna Economic Talks (Виенски икономически разговори).