Зам.-министър Павлов: Съществуват неизползвани възможности за разширяване на българския износ за Китай
Секция: ИКОНОМИКА
28 Октомври 2024 15:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Павлов: Съществуват неизползвани възможности за разширяване на българския износ за Китай

/КРОСС/ Работим за балансиране и увеличаване на двустранната търговия между България и Китай. През първите шест месеца на 2024 г. общият стокообмен с Китай възлиза на 1.7 млрд. щ. д. Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов по време на среща със Сюйен, заместник-кмет на Община Нинбо, която се проведе днес в Министерството.

„Съществуват неизползвани възможности за разширяване на българския износ за Китай и по-конкретно на продукти, с които нашата страна е известна в Азия. Пример за това са селскостопанските и хранителните стоки, етеричните масла и козметика, вино и минерална вода", посочи Павлов.

Икономическият зам.-министър допълни, че през ноември 2024 г. Центърът за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското Стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) планира официално да открие нов постоянен павилион с изложбени стоки от България и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и нов офис за връзка на ЦНСССКЦИЕ в гр. Нинбо. „Една от основните функции на павилиона ще бъде предоставянето на информация и насоки на производителите от България и ЦИЕ, които желаят да навлязат на китайския пазар. Чрез постоянния павилион ще могат да се популяризират храни, напитки, козметика и други продукти", поясни той.

Павлов изтъкна, че за България е важно привличането на още китайски инвестиции в сектори, в които страната ни има традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност, чрез въвеждане на иновации и висока конкурентоспособност на икономиката. „През 2023 г. и началото на 2024 г. интерес към инвестиране в България бе проявен от китайски фирми от различни сектори", посочи Павлов.

Град Нинбо, провинция Джъдзян, КНР е разположен на крайбрежието на Източнокитайско море и е важно пристанище на страната. Градът традиционно домакинства изложението „Китай-ЦИЕ и Международен панаир за потребителско стоки". Четвъртото издание на изложението ще се проведе през май 2025 г. Това е единственото изложение на национално ниво в Китай, което е ориентирано само към страните от Централна и Източна Европа. „Градът се стреми да разшири българския внос за Китай, освен на познатите стоки като розовото масло и на различни продукти от България", посочи Сюйен, заместник-кмет на Нинбо.