Световният музей Полин става партньор на АЛЕФ  в Международния литературен конкурс  
Секция: КУЛТУРА
28 Октомври 2024 19:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световният музей Полин става партньор на АЛЕФ  в Международния литературен конкурс   АЛЕФ получи поредното международно признание като институция, опазваща паметта 

/КРОСС/ Музеят за история на полските евреи "Полин" във Варшава за четвърта поредна година застава зад най-значимата инициатива на Център "Алеф" - Международния литературен и видео ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена". В уебсайта и социалните мрежи на "Полин" ще бъде публикувана информация за конкурса, която да мотивира полските ученици да създадат своя художествен или видео разказ.

Благодарение на сътрудничеството между Център "Алеф" и Музея Полин, до момента 30 млади автори от Полша участваха в литературната надпревара. 7 полски ученици бяха номинирани от журито и пристигнаха за участие в Международния фестивал "Приятелството-смисъл и спасение", организиран от ЦЕБС "Алеф" в Бургас.

Преди броени дни петима български лауреати на "Алеф" посетиха Музея "Полин" като част от тематичната експедиция "Места на Памет" в Полша. Те споделиха своето възхищение от института, който съхранява хилядолетната история на полските евреи.

"Музеят за история на полските евреи ПОЛИН - едно познато за мен място от участието ми във фестивала на „Алеф", защото и двете години, през които участвам има представител от музея-  Елжбета Граб, една красива, усмихната и изключително позитивна млада дама. Тя ни посрещна там на място. Наш гид в музея беше Катажина, с която обикаляхме из огромния музей, който е във формата на Ноевия ковчег. Нашето пътешествие във времето започна чрез пътуването на евреите, водещи се по песните на птиците и тяхното заселване през X век, след това през интеграцията им в полската държава, една улица на еврейския квартал през XX-ти век, та чак до модерни дни. Може би най-най-интересното и красиво нещо в музея  беше реконструкцията на синагога от началото на  XX век, която отвън прилича на барака, следователно човек няма особени очаквания, НО в действителност е богато изписана с всякакви стенописи и изключително красива. Малката стрелка на часовникът започваше четиринайсетия си оборот, когато нашата обиколка влезе в един доста очакван от всички ни момент, а именно ресторанта на музея, който показва и традиционната еврейска кухня. Ако някой ден имате възможността да посетите този музей и ви остане време за хапване, силно ви препоръчвам агнешките кюфтенца, които бяха особено вкусни", споделя в пътеписа си Симеон Добрев, ученик от единадесети клас на Математическата гимназия в Бургас и лауреат на конкурса.

Преди броени дни организаторите на конкурса обявиха новата тема „Ако не бяха те..." и очакват литературните и видео творби на ученици от България, Европа и Израел. И тази година 30-те май-оригинални разкази и кратки филми ще получат възможността да участват в четиридневния международен фестивал в Бургас, на разноски на организаторите. По време на събитието те ще се срещнат с изявени български и чуждестранни автори, историци и лектори, ще създадат незабравими спомени и ценни приятелства.