Иван Таков: На тези избори показахме, че една друга БСП е възможна
Секция: ПОЛИТИКА
28 Октомври 2024 18:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Таков: На тези избори показахме, че една друга БСП е възможна Ръстът на обединеното ляво в София на вота в неделя е 33% в сравнение с изборите на 9 юни, но сме наясно, че БСП е голям длъжник на българското общество през последните години, призна лидерът на столичните социалисти

/КРОСС/ На тези избори показахме, че една друга БСП е възможна. Това каза Иван Таков, председател на БСП - София, след като столичните социалисти регистрираха с 33% по-добър резултат на предсрочните парламентарни избори вчера в сравнение с тези на 9-ти юни. В трите МИР-а в София БСП има общо 32 082 гласа, което е с 8152 гласа повече в сравнение с миналия предсрочен парламентарен вот. В столицата БСП регистрира най-голям ръст като брой гласували от всички партии, участвали в изборите в неделя.

"В София свършихме много добра работа и резултатът не закъсня. Доказахме, че обединени можем да постигаме целите, които си поставяме, коментира Иван Таков. - Благодаря сърдечно на всички, които се включиха в кампанията - от водачите на листите и кандидатите за народни представители до доброволците. В тази кампания имахме мотивация, емоция и желание да работим за партията. Вярвам, че този резултат ще ни даде още повече сили да се борим, за да върнем БСП на мястото, което заслужава, а именно първа политическа сила".

Иван Таков отбеляза, че кампанията на социалистите е била силна, позитивна и обединяваща. "Това са основните фактори, които доведоха до вдигане на резултата ни в София с една трета. Видя се, че онова, което направихме миналата година на местните избори и сега надградихме в този предсрочен парламентарен вот, работи, заяви той. - Обновихме листите, направихме хубава кампания долу, при хората, разговаряхме с гражданите... върнахме позагубения тонус на нашата организация".

Председателят на БСП - София обаче е напълно наясно, че тежката работа по превръщането на партията в силен политически фактор тепърва предстои. "Разбира се, доволни сме, че постигнахме целта си на тези избори - да спрем пропадането. Обърнахме тенденцията и за първи път от 7 години не само, че не регистрираме спад, но и имаме ръст в изборния резултат. Да, малък, но все пак е ръст. Това е първата стъпка във вярната посока. Не очаквахме чудеса на тези избори, предвид състоянието, в което се намираше БСП преди началото на кампанията. Не си правим илюзии, тепърва ни предстои много сериозна работа - и в БСП, и по консолидация на лявото, и по формулирането на политическите цели, които задължително трябва да касаят всекидневието на мнозинството българи. Защото БСП, като лява партия, е голям длъжник на българското общество през последните години. Имаме огромна потенциална социална база, която ние трябва да достигнем и чиито интереси трябва да започнем да защитаваме. И едва тогава да търсим нейната подкрепа и доверието й. Трябва да се върнем към изконните си социалистически корени. Да работим за промяна на данъчната система с цел да намалим неравенствата и да осигурим справедливо споделяне на отговорността за пълненето на хазната. Да достигнем поне 50% преразпределение от БВП, за да имаме работещи обществени системи. Да реформираме образователната и здравната система така, че да сложим край на пазарния принцип "парите следват ученика и пациента". И да направим така, че да има повече държава в икономиката, за да гарантираме обществения интерес, а не само частната печалба. Тогава БСП ще бъде истински силна партия, която ще може да се бори за първа политическа сила на изборите. Аз твърдо вярвам, че една друга БСП е възможна".

Пресцентър на Градския съвет на БСП - София