“За” и “против” 20% ДДС за ресторантьорите
Секция: Коментари
29 Октомври 2024 09:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
“За” и “против” 20% ДДС за ресторантьорите

/КРОСС/ Министерство на финансите не предвижда да бъде продължено удължено действието на по-ниската ставка ДДС за ресторантите, т.нар. диференцирано ДДС, което беше въведено като постковид мярка за възстановяване на икономическото развитие. Темата коментирахме с Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, и Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Велев посочи, че по разчетите на Министерство на финансите около 400 млн. лв. биха спестени с тази мярка.

Нека да кажем, че няма една мярка, която да запуши голямата пробойна, която се очертава. Ситуацията е много различна от миналата и по-миналата година, защото индустрията е с двуцифрен спад спрямо най-високите си нива. Дупката в бюджета е 18 милиарда, ако нищо не се направи и това е резултат от осчетоводяване на взетите вече от парламента решения. Другото ново е, че вече няма резерви, обясни той.

Ричард Алибегов изтъкна, че всяка година се предоставят разчети на партиите и на Министерство на финансите за това какво се е случило и колко пари е внесъл браншът през преки и косвени данъци и ДДС в държавата спрямо 2018-2020-та, когато ставката беше 20%.

До момента няма година, в която ние да сме внесли по-малко пари в хазната от 2019 г. насам, което значи, че мярката работи.