10-те най-опасни храни в света
Секция: ЛЮБОПИТНО
03 Ноември 2024 20:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
10-те най-опасни храни в света

/КРОСС/ Консумацията на храни от различни култури и кухни е вълнуващо преживяване, но някои от тях могат да се окажат доста опасни, ако не се приготвят правилно. Ето списък на десет от най-опасните храни в света, които изискват особено внимание.

Фугу - Япония

Риба фугу е деликатес в Япония, но също и една от най-смъртоносните храни в света. Неправилно приготвената фугу може да съдържа тетродотоксин, силна отрова, която блокира нервната система и може да бъде смъртоносна. Само специално обучени и лицензирани готвачи имат право да я приготвят.

Саннакджи - Южна Корея

Саннакджи, или живи бебета октоподи, е традиционна корейска храна, сервирана с още движещи се пипала. Рискът тук идва от факта, че вендузите на октопода могат да се прикрепят към гърлото, причинявайки задушаване, ако не се дъвчат добре.

Касава - Южна Америка и Африка

Касавата е популярен кореноплоден зеленчук, който обаче съдържа цианидни гликозиди, които, ако не се обработят правилно, освобождават цианид при консумация. Неправилното приготвяне на касава може да доведе до остро отравяне и дори смърт.

Хаки - Западна Африка

Хаки е плод, който е деликатес в някои части на Западна Африка и Ямайка, но ако се консумира неузрял, съдържа хипоглицин - токсин, който може да доведе до повръщане, гърчове и хипогликемия, която може да бъде фатална.

Сурови червени бобчета

Червените бобчета, ако не се накиснат и сварят добре, съдържат лектини, които могат да причинят тежки стомашни проблеми като повръщане и диария. Най-добре е да се накисват за няколко часа и да се сварят на висока температура преди консумация.

Кръвни миди  - Китай

Кръвните миди са популярни в Китай, но консумацията им в суров вид носи риск от заразяване с хепатит А и Е, тиф и дизентерия. Мидите често абсорбират бактериите от водите, в които живеят, което ги прави особено опасни без достатъчна термична обработка.

Риба тон

Рибата тон е деликатес по света, но съдържа високи нива на живак, особено при по-големите видове като жълтоперата и синьоперата. Прекомерната консумация на риба тон може да доведе до натрупване на живак в организма и да повлияе негативно на нервната система.

Бъз - Северна Америка и Европа

Плодовете на бъза са известни с полезните си свойства, но листата и стъблата им съдържат цианидни гликозиди. Консумацията на сурови плодове или други части на растението може да доведе до отравяне, което причинява гадене, повръщане и дори смърт.

Фруктус панцирианус - Тайван

Този тайвански плод се консумира само след внимателно обработване и премахване на кожата, тъй като съдържа токсини, които водят до замайване, гадене и загуба на съзнание, ако не се приготви правилно. Заради силните си токсини се приготвя само от местни майстори.

Сурова мляна кайма - Германия

Консумацията на сурова мляна кайма, известна в Германия като "Mett," е популярна, но носи риск от бактериални инфекции като Е. coli и салмонела. Ако каймата не се приготви правилно, тя може да предизвика тежко хранително отравяне.