Зам.- министър Сукалински: Хранително-вкусовата промишленост има ярко изразен експортен потенциал, който съставлява 13% от общия износ на страната
Секция: ИКОНОМИКА
14 Ноември 2024 12:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.- министър Сукалински: Хранително-вкусовата промишленост има ярко изразен експортен потенциал, който съставлява 13% от общия износ на страната „Ел Би Булгарикум“ представи най-новата си разработка – безлактозен пробиотичен айрян на най-голямото хранително изложение у нас

/КРОСС/ Хранително-вкусовата промишленост има ярко изразен експортен потенциал. От 2010 г. износът на храни бележи постоянен ръст, като общото му нарастване през периода 2010-2023 г. е 244%. Само за 2023 г. износът на храни e на стойност 11.2 млрд. лв. и нараства с 12% спрямо предходната година, като съставлява 13% от общия износ на страната. Това обяви заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински при откриването на едно от най-значимите събития в сектора за Югоизточна Европа - Международните изложения Месомания, Пътят на млякото, Интерфуд & дринк и Wine&Spirits ShoW. Във форума, който обединява целия хранително-вкусов сектор, участват над 500 изложители от 3 континента.

Д-р Сукалински посочи, че с близо 90 хиляди заети в около 6 хиляди компании хранително-вкусовата промишленост е най-големият работодател в производството в България.

Той изрази увереността си, че форумът ще създаде нови възможности за бизнес контакти и развитие на нови пазари и дистрибуторски мрежи на всички сегменти от хранително-вкусовата промишленост, ще бъде отправна точка за стартиращи фирми, и ще покаже посоката на развитие и повишаване на конкурентоспособността на отрасъла.

При откриването на изложението зам.-министър Сукалински, заедно с министъра на земеделието и храните Георги Тахов посетиха щанда на държавната млекопреработвателна компания към Министерството на икономиката и индустрията „Ел Би Булгарикум". Там бе представен за първи път най-новият продукт на компанията - безлактозен пробиотичен айрян, който съдържа пробиотичен щам с европейски патент. Продуктът е разработен от учените от Изследователския център на „Ел Би Булгарикум" и е предназначен за широка употреба, включително и за консуматори със затруднено усвояване на млечната захар - лактоза. След проведени производствени тестове предстои пускането му на пазара.

Щанда на „Ел Би Булгарикум" посети и Н. Пр. Хисаши Мичигами, посланик на Япония у нас, който разговаря със зам.-министър Сукалински и изпълнителния директор на компанията Живко Живков. По време на разговора стана ясно, че месец след подписването на договора за съвместна научна лаборатория с японската компания „Мейджи" дружеството вече работи по изпълнението на споразумението, като е започнала оперативно реалната работа по създаването на лабораторията у нас.

В речта си по време на откриването на Форума посланик Мичигами изрази благодарност към министъра на икономиката и индустрията д-р Петко Николов и зам.-министър Сукалински за ефективното сътрудничество. Той определи подписания преди месец договор между държавната „Ел Би Булгарикум" и японската „Мейджи" за изграждането на съвместна лаборатория като стабилна основа за задълбочаване на сътрудничеството между двете компании. Посланик Мичигами съобщи, че ежедневно с лиценза на българската компания в Япония се произвеждат 500 000 кофички кисело мляко „Мейджи-България-Йогурт".

В официалната церемония по откриване на Международните хранителни изложения, организирани от Интер Експо Център и браншовите организации от сектора, участваха още Джузепина Дзара - посланик на Италия, Кенет Мертен - посланик на САЩ, Светлозар Патарински - изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, Добри Митрев - председател на УС на Българска стопанска камара, председателите на браншовите съюзи и асоциации от хранително - вкусовата промишленост.