Руски журналист и критик на Путин почина в Белград
Секция: Русия
15 Ноември 2024 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руски журналист и критик на Путин почина в Белград

/КРОСС/ Живеещият в Лондон руски готвач, телевизионен водещ и писател Алексей Зимин беше намерен мъртъв в Белград.

Това съобщи "Гардиън".

Алексей Зимин, на 52 г., почина в сръбската столица, след като пътува дотам, за да популяризира книгата си "Англомания", в която представя културната история на Великобритания като поглед на имигрант.

Бащата на три деца е критик на инвазията на руския президент Владимир Путин в Крим през 2014 г. и прекарва последните си години в Обединеното кралство, където е съосновател на Zima - ресторант в Лондон.

Властите в Сърбия съобщиха, че няма "подозрителни обстоятелства", свързани със смъртта му, и че в момента се извършва аутопсия и токсикологичен доклад, съобщи Би Би Си.

Зимин се радваше на успех в родната си страна като лице на кулинарно предаване по телевизионния канал NTV, което беше прекратено, след като той публикува антивоенни послания в социалните медии след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Михаил Фишман, известен руски либерален журналист и режисьор, който живее в Амстердам и е негов приятел, казва, че Зимин е бил "много повече от литературния и кулинарния си талант".

"Той готвеше, пееше, пишеше, говореше - той въплъщаваше самия живот, радостта от живота. Интелигентен, остроумен, радостен. Познавахме се от около 30 години, може би дори повече, и не мисля, че познавам някой друг, който да караше нещата да се чувстват толкова комфортно и топло".

На фона на спекулациите за смъртта той заяви, че не вярва Зимин да е бил отровен.

Александър Баунов, старши научен сътрудник в Центъра за Русия и Евразия "Карнеги", заяви, че Зимин "наистина въплъщава духа на ренесансов човек".

"Той се занимаваше с всичко - от писане до кулинарно изкуство - и правеше всичко това със забележителен успех. Подходът му беше дълбоко хуманистичен, воден от радост и истинска грижа за хората. Външно той беше също толкова топъл и радостен.", посочи Баунов.