Зам.-министър Давид Сукалински: ХВП е ключов отрасъл, който формира около 14% от промишленото производство на страната
Секция: ИКОНОМИКА
12 Декември 2024 17:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Давид Сукалински: ХВП е ключов отрасъл, който формира около 14% от промишленото производство на страната Заетите в сектора са повече от 74 000, което го прави един от най-големите работодатели у нас

/КРОСС/ Селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост заемат важно място в българската икономика, като днешното събитие дава възможности за по-широко представяне на българските хранителни продукти, за набелязване на посоките за развитие на бранша и за стимулиране на неговата конкурентоспособност. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Давид Сукалински по време на 18-ия Коледен форум „Бранд България-защита на българското земеделие и храни". По неговите думи българската хранително-вкусова промишленост продължава да има добър експортен потенциал. „През 2023 г. износът на храни достигна стойност от 11,2 млрд. лв. и нарасна с 12% спрямо предходната година, като съставляваше 13% от общия износ на страната", каза още той. Д-р Давид Сукалински посочи, че основните пазари са страните от Европейския съюз, Азия и Северна Америка и добави, че българските фирми от бранша допринасят за утвърждаването на страната ни като производител на автентични и качествени продукти.

Заместник-министърът посочи, че хранително-вкусовата промишленост е ключов отрасъл, който формира около 14% от промишленото производство на страната. „В сектора са заети около 74 хил. или 15% от заетите в промишлеността, което го прави един от най-големите работодатели в България", допълни той.

По думите на заместник-министъра в бранша се наблюдава значителен напредък в технологията и иновациите, които оптимизират производството, като същевременно увеличават пазарната реализация в съответствие с информирания избор на съвременните потребители. Д-р Давид Сукалински заяви подкрепата за сектора от страна на Министерството на икономиката и индустрията за прилагането на мерки, свързани с повишаване на конкурентоспособността на отрасъла. „В наше лице имате верен партньор и винаги сме насреща за насърчаване връзката между производители, преработватели и търговци. Работим усилено за подобряване на бизнес средата у нас и за привличане на инвеститори в ключови за България сектори, каквито са земеделието и храните", подчерта заместник-министърът.

В рамките на тазгодишното издание на Коледен форум „Бранд България-защита на българското земеделие и храни" бяха връчени годишни награди на брандове, устояли на предизвикателствата на времето и запазили автентичните български вкусове и продукти. Д-р Давид Сукалински отличи родни винопроизводители от различни райони на България.