Защо е важно да се храним със сезонни храни
Секция: Здраве
22 Декември 2024 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо е важно да се храним със сезонни храни

/КРОСС/ Природата ни дава хранителните вещества, от които се нуждаем в точното годишно време. Зимата хапваме цитрусови плодове, които са богати на витамин С и ни помагат да се предпазим от настинка и грип. Плодовете през лятото, съдържащи бета-каротин, ни осигуряват допълнителна защита от UV-лъчите. Храненето със сезонни храни е важно за нашето здраве.

Натурален вкус и свежест

Сезонните храни са по-вкусни и свежи, защото се събират в правилното време и не се излагат на дълги транспортни пътища или консерванти.

По-високо съдържание на хранителни вещества

Сезонните храни имат по-високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти, които са необходими за здравето ни.

Подпомагат местната икономика

Като консумираме сезонни храни, подпомагаме местните земеделски производители и стимулираме устойчивото развитие на селското стопанство.

Подпомагат околната среда

Производството на сезонни храни изисква по-малко енергия и ресурси, което намалява въглеродните емисии и натоварването на околната среда.

Подпомагат нашето здраве

Консумацията на разнообразни сезонни храни помага за поддържане на балансиран режим на хранене и подпомага имунната система.

Затова е важно да се стремим към хранене със сезонни продукти, за да се възползваме от всички ползи, които те предлагат за нашето здраве и благополучие.