Червената боровинка: Суперхрана за суперздраве
Секция: Здраве
26 Януари 2025 20:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Червената боровинка: Суперхрана за суперздраве

/КРОСС/ Червената боровинка, научно известна като Vaccinium vitis-idaea, е малко плодово растение, което расте в северните региони на света. Тя е част от семейство Ericaceae и е близка роднинка на обикновената боровинка.

Червената боровинка е позната също като костилкова боровинка или клюка. Тя е многогодишно растение, което обикновено расте на кисели почви в гористи и скалисти места. Растението има малки листа и бели или розови цветове, които се появяват през лятото.

Плодовете на червената боровинка са малки, кръгли и ярко червени. Те имат кисел и освежаващ вкус, който ги прави популярни в кулинарията. Червените боровинки се консумират свежи, но също така могат да бъдат използвани за приготвяне на сладки и слани ястия, както и за приготвяне на сокове, джемове и компоти.

От хранителна гледна точка, червените боровинки са богати на витамини С и К, фолиева киселина, калий и диетични фибри. Те съдържат също антиоксиданти, които помагат за борба със свободните радикали в организма и подпомагат здравето на сърцето и имунната система.

Червената боровинка е известна също и със своите лечебни свойства. Тя се използва в народната медицина за лечение на различни заболявания, като например уринарни инфекции, гастроинтестинални проблеми и възпалителни състояния.

Тя е вкусен и полезен плод, който може да бъде включен в разнообразната диета, не само предлага уникален вкус, но и има множество положителни ефекти върху здравето.

 

Източник: DarikNews.bg