Интензивни преговори и успешни контакти за българските производители на консервирани храни на изложение в Лисабон
Секция: ИКОНОМИКА
14 Февруари 2025 18:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Интензивни преговори и успешни контакти за българските производители на консервирани храни на изложение в Лисабон Щандът на страната ни бе посетен от Н. Пр. Иван Найденов – посланик на България в Португалия и ръководителя на Службата по търговско-икономическите въпроси – Антоанета Калаузка

/КРОСС/ България завърши успешно представянето си на международното специализирано изложение Lisbon Food Affair (LFA) - най-големият хранителен панаир в Португалия, който събра повече от 200 компании и над 500 бранда в направленията „Храни и напитки", „Хорека" и „Технологии" в Лисабон. Събитието отбеляза три дни на интензивни търговски разговори и контакти между производители, дистрибутори, преработвателни и логистични компании от цял свят, дошли да се запознаят с новостите в продуктите и технологиите за хранителната индустрия. Българското участие бе организирано от Асоциация "Традиционни български консерви", с подкрепата на Министерството на земеделието и храните - Държавен фонд „Земеделие".

Щандът на страната ни бе посетен от Н. Пр. Иван Найденов - посланик на България в Португалската република и от ръководителя на Службата по търговско-икономическите въпроси в Лисабон Антоанета Калаузка. Те се запознаха с продуктовото многообразие на българските изложители - „Балкан Агрикълчарал" ООД, „Вернада" ЕООД, „Джем и Джем" ООД, „Консервинвест" ООД и „Фрукто Сливен" АД, представили продуктите си в специализираната зала за храни - Зала 1, щанд 24.

„Изключително ползотворно беше посещението на щанда и официалните ни срещи с Н. Пр. Иван Найденов и г-жа Калаузка. Много е приятно, когато представителите на държавата ни зад граница са съпричастни и ни сътрудничат за разширяване на пазарите за българските продукти. Оценяваме вниманието и заявеното желанието от г-жа Калаузка за съдействие и за предоставяне на информация за спецификата и търсенето на португалския пазар, както и за интереса към нашите продукти от големи дистрибутори и вносители на храни, от представители на ресторантьорския и хотелиерския бранш", сподели Антоанета Божинова - организационен секретар на Асоциация "Традиционни български консерви".

Тези разговори имат съвсем конкретни резултати за българските компании, споделиха изложителите.
Заявен бе интерес към доматеното пюре и сосовете на доматена основа от няколко вериги пицарии от Испания, Португалия и Тенерифе, някои от които вече започнаха директни разговори с най-големия производител на доматено пюре в България - фирма „Балкан Агрикълчарал".

„В резултат от разговора ни с г-жа Калаузка, ще бъде проучена възможността за търгуване със салати, цвекло в марината, печен белен пипер и различни видове хумус", сподели Минка Андреева, собственик на фирма „Вернада".

За Lisbon Food Affair 2025:

LFA е най-голямата платформа за иновации и стартиране на нови продукти в направленията „Храни и напитки", „Хорека" и „Технологии" в Лисабон, Португалия. Изложението се проведе от 10 до 12 февруари 2025 г. на повече от 10 000 m2 изложбена площ във Фейра Интернационал де Лисбоа (Междунарадния Лисабонски панаир) и представи приблизително 500 бранда от различни сегменти и новостите в хранителната индустрия. Изложението бе посетено от професионалисти от редица страни, като Германия, Белгия, Бразилия, Колумбия, Хърватия, Дания, Испания, Финландия, Италия, Норвегия, Полша, Обединеното кралство, Швеция и Швейцария.