Как менюто в училищните столове може да стане по-здравословно?
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Април 2025 13:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как менюто в училищните столове може да стане по-здравословно?

/КРОСС/ Промени в наредбата за здравословно хранене в училищата, предлагат здравните власти. Причината е нужда от актуализация на сега действащите норми. Сред идеите е в менюто на учениците да има поне по 3 различни плода и по 3 различни зеленчука седмично. Увеличава се дневното количество сирене - от 30 на 35 грама.

Включват се и прясно и кисело мляко с по-висок процент масленост. Риба се консумира веднъж в седмицата и трябва да е прясна и само по изключение замразена, но не и консервирана или осолена.

Предложенията идват на фона на тревожни тенденции в храненето на най-малките. Всяко второ дете, например, не приема всекидневно пресни плодове и зеленчуци и консумира повече от три пъти седмично подсладени храни и напитки.

Едно от 4 деца пък приема по-често от три дни в седмицата солени снаксове.

Като майка на 3 деца Йоанна Лечева се опитва да ги учи на здравословни навици. От безплатните закуски - малкият ѝ син предпочита плодовете и млякото. В петък обаче получaват бисквити и меденки.

А в лавката - предлаганите продукти са далеч от здравословни.

„Всички напитки с оцветители нямат работа в тази среда", коментира Йоанна.

Освен плод и мляко, безплатните закуски включват и пакетирани храни, казват учители.

За мен те са разнообразни, здравословни и много по-добър вариант от нездравословните храни, които децата консумират", коментира началният учител Бояна Илиева.

Освен безплатна, има опция и за платени закуска и обяд - с купони. Приготвят се от външна фирма. И докато за обяда има готвена храна, платената закуска включва и понички или пица.

В Ямбол храненето най-често също се осигурява чрез кетъринг.

„Днес яденето е печено бутче с варени картофки и крем какао", казва Ганка Иванова, кухненски работник.

„Менюто е съобразено, здравословно, по рецептурник", коментира Румяна Тропчева, директор на ОУ" Николай Петрини" в Ямбол.

Сега действащата наредба не урежда изрично правила и за кетъринг фирмите, казват експерти. С предложенията това ще се промени.

„В новата наредба има много по-ясни разписани изисквания към всяка група храни. Например рибата да е без кости, месото да е без сухожилия и видими мазнини. Много се надявам това по-детайлно разписване на изискванията да доведе и до добър краен резултат и отпадане на някои нездравословни продукти", коментира проф. Веселка Дулева от Националния център по обществено здраве и анализи.

Докато промените станат факт, родителите апелират да се помисли и за децата с хранителни непоносимости и алергии.