Лошото хранене и затлъстяването - водещи фактори зад забавянето на увеличението на продължителността на живота в Европа
Секция: Здраве
06 Април 2025 15:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лошото хранене и затлъстяването - водещи фактори зад забавянето на увеличението на продължителността на живота в Европа

/КРОСС/ Увеличаването на продължителността на човешкия живот в Европа се е забавило значително след 2011 г., сочи мащабно ново изследване, публикувано в The Lancet Public Health** и изпратено специално до Сдружението за достъпна и качествена храна и българската аудитория. Проучването, ръководено от Университета на Източна Англия*, показва, че лошото хранене, физическата неактивност и затлъстяването, наред с последиците от пандемията COVID-19, са основни фактори за спада в напредъка на общественото здраве.

Според водещия изследовател проф. Ник Стийл, „подобренията в продължителността на живота в Европа бяха постоянни през целия 20-ти век благодарение на напредъка в общественото здраве и медицината. Но тази положителна тенденция се забавя значително около 2011 г. - главно поради ръст на сърдечно-съдовите заболявания, затлъстяване, високо кръвно налягане и холестерол." Изследователите подчертават, че дори съвременните лечения вече не компенсират вредите от лошото хранене и наднорменото тегло.

Изследването използва данни от Global Burden of Disease 2021 - най-обширният анализ на здравето в световен мащаб, обхващащ над 160 държави и 12 000 сътрудници. В периода 1990-2011 г. Европа отбелязва стабилен напредък, но между 2011-2019 г. този напредък рязко се забавя, а в някои страни, като Англия, дори се обръща в спад. Пандемията от COVID-19 допълнително задълбочава негативните тенденции в периода 2019-2021 г.

Изследователите подчертават, че въпреки това, не сме достигнали "биологичния таван" на човешката дълголетност - животът на възрастните хора в много страни продължава да се удължава, но предотвратимата смъртност сред младите и средната възраст задържа цялостния напредък.

Положителен пример дават страни като Норвегия, Исландия, Швеция, Дания и Белгия, където ефективни държавни политики ограничават вредното влияние на основните рискови фактори и поддържат високи нива на обществено здраве. В контраст, Англия и останалите части на Обединеното кралство отбелязват най-сериозен спад в продължителността на живота, главно поради високи нива на лошо хранене, сърдечни заболявания и рак.

„Това проучване е изключително тревожно и показателно - не само за Обединеното кралство, но и за страни като България, където наблюдаваме сходна тенденция на задържане или дори влошаване на продължителността на живота. Не можем да решим кризата със затлъстяването само с лечение - нужни са смели политики, които да се насочат към причините: нездравословната храна, липсата на движение и агресивния маркетинг на вредни продукти," заяви инж. д-р Андрей Велчев, Председател на Управителния съвет на Сдружение за достъпна и качествена храна и експерт по политики за качество на храните.

В отговор на тази нарастваща криза, Сдружението ще предложи национален пакет от мерки, насочени към информираност, превенция и изграждане на здравословни навици от ранна възраст. Сред тях са:

  • поредица от беседи и лекции в читалища и училища в различни региони на страната;

  • образователни събития за родители и деца, насочени към пълноценното хранене и двигателната активност;

  • дискусионни форуми с водещи български лекари и здравни специалисти, които ще споделят експертни позиции и препоръки към граждани и институции.

  • Целта е да се създаде широка обществена ангажираност и знание, което да подкрепи нуждата от дългосрочна и последователна политика за подобряване на здравословното състояние на населението.

В подкрепа на тези усилия, Сдружението стана член на SAFE - европейската мрежа Safe Food Advocacy Europe, която обединява организации от цяла Европа в борбата за по-справедлива, безопасна и здравословна хранителна система за всички.

*Университетът на Източна Англия (UEA) е държавен изследователски университет, разположен в Норич, Англия. Основан е през 1963 г. в кампус с площ от 360 акра (150 хектара), намиращ се западно от центъра на града. Университетът има четири факултета и двадесет и шест учебни школи. Той е един от петте изследователски кампуса, финансирани от BBSRC (Съвет за биотехнологични и биологични науки), с четиридесет компании, четири независими изследователски института (Център Джон Инес, Институт Куадрам, Институт Ърлъм и Лабораторията Сейнсбъри), както и учебна болница (Университетска болница Норфолк и Норич) на територията си.

** ​The Lancet Public Health е водещо международно списание с отворен достъп, посветено на публикуването на висококачествени изследвания в областта на общественото здраве. Със силен ангажимент към подобряване на здравето и социалната справедливост, списанието обхваща широк спектър от теми, включително епидемиология, качество на храната, здравна политика, поведенчески науки и екологично здраве.


ЛИНК КЪМ ИЗСЛЕДВАНЕТО: https://www.uea.ac.uk/about/news/article/we-are-no-longer-living-longer-uea-study-shows

За допълнителна информация, можете да се свържете с:

 Петя Велева, Главен секретар на Сдружението - +359 889 527 212

С уважение,

Пресслужба на Сдружение „За достъпна и качествена храна"