Зам.-министър Бурджев: Науката и бизнесът трябва да работят ръка за ръка
Секция: ИКОНОМИКА
15 Април 2025 19:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Бурджев: Науката и бизнесът трябва да работят ръка за ръка

/КРОСС/ Когато науката и бизнесът работят ръка за ръка, може да се намери решение. Този форум днес, в това авторитетно място за българската наука и в направление животновъдство, го доказва. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Стефан Бурджев по време на откриването на Международния форум „Съвременни тенденции в свиневъдството: научни, пазарни и регулаторни аспекти". Той поздрави организаторите и участниците в конференцията от името на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов и подчерта, че свиневъдният сектор в страната е добре структуриран и специализиран, което е предпоставка за неговото стабилно развитие.

„Министерството на земеделието и храните е партньор на бранша и научните среди. Искаме да изразим своята готовност и ангажираност да чуваме вашите притеснения и предложения, анализи и тенденции, за да решаваме заедно текущите и бъдещите предизвикателства", заяви още той. По думите му, отчитайки актуалното състояние на свиневъдството с неговите специфики и динамика, както и развитието на международните пазари, не бива да се пренебрегват иновативните решения в сектора - напротив, нужно е да се обърне специално внимание на алтернативните дейности в рамките на традиционните направления.

През 2025 г. подкрепата за свиневъдния сектор посредством схема за държавна помощ „Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свине" е с бюджет от 42 млн. лв. В Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. се предвижда целенасочена подкрепа, ориентирана към иновативни решения, опазване на околната среда, инвестиции в материални и нематериални активи и разпространение на резултатите до по-широк кръг заинтересовани страни.

По време на форума бяха обсъдени теми, свързани с хуманното отношение към животните, дерогации, регулаторни промени и финансиране, актуални инфекциозни заболявания в Европа и превантивните действия на страната, възможности за растеж и развитие на сектора, браншови стандарти, трансформиране на свиневъдството чрез изкуствен интелект, въвеждане на система за окачествяване на месото в България и контрол по цялата агрохранителна верига.