• 23 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8074
  •  GBP / BGN 2.3468
  •  CHF / BGN 2.0885
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Министър Николов: За да се повиши конкурентоспособността на икономиката е необходимо да се съсредоточим върху индустрията и подпомагане на зеления и цифров преход

Министър Николов: За да се повиши конкурентоспособността на икономиката е необходимо да се съсредоточим върху индустрията и подпомагане на зеления и цифров преход

/КРОСС/ За да се повиши конкурентоспособността на европейската икономика, е необходимо политиката да се съсредоточи върху индустрията, подпомагане на зеления и цифров преход. Постигането на конкурентоспособност на индустрията е сред условията за нарастване на просперитета за всички граждани на Европа. Това заяви министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов, в изказването си по време на първата по рода си у нас дискусия върху доклада „Драги", организирана от Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) и Green Transition Forum. В дискусията Докладът "Драги" - новата икономическа политика на ЕС и перспективите за България" участие взеха представители на институциите, на бизнеса и експерти.

Министър Николов изтъкна, че са ключови посланията в доклада относно енергийните планове и бъдещото развитие на индустрията. „Считаме, че индустрията трябва да разчита на европейска подкрепа в сложните за осъществяване процеси на декарбонизация на предприятията, а там където технологиите са достигнали своя предел, дейността на индустрията да бъде подпомогната чрез регулаторни изменения", каза той.

По неговите думи общата оценка на Министерството на икономиката и индустрията, за доклада „Драги" е положителна. „Очертаните три области за действие за постигането на устойчив растеж - преодоляване изоставането в иновациите, съвместен план за декарбонизация и конкурентоспособност и повишаване на сигурността и намаляване на зависимостите на ЕС - са адекватни и навременни и подкрепяме извода, че са необходими спешни мерки, за да се увеличи значително производителността и се постигне растеж", изтъкна икономическият министър.

„Нашата позиция поставя на дневен ред мерки и решения, които макар и да са заложени в доклада, се нуждаят от премисляне и допълнителни анализи, за да отговорят на реалности както в ключови сектори, така и на контекста в България", допълни той.

В своето изказване министър Николов посочи, че цените на енергията в ЕС са високи и възпират инвестициите, а целите в областта на климата са трудно постижими в средносрочен план за предприятията от енергоинтензивните сектори. „За да превърне енергийният преход във възможност, ЕС трябва да синхронизира всички свои политики с климатичните цели и да излезе със Съвместен план за декарбонизация и конкурентоспособност, който да обхване производителите на енергия, чистите технологии, както и енергоемките компании, които е трудно да намалят емисиите си. Затова подкрепяме ключовите цели за създаване на такъв план за декарбонизация, така че конкурентоспособността, да се ускори по икономически ефективен начин и да се намалят разходите на енергия за потребителите и индустрията", допълни той.

Д-р Николов, подчерта още че Министерството подкрепя и подчертаната в доклада необходимост от промени в индустриалната и търговската политика на ЕС, с фокус върху инвестиции в иновации, чисти енергийни технологии и по-добра координация между държавите членки. По думите му това е необходимо, за да се поддържа конкурентоспособността на ЕС на глобалните пазари и за да се повиши предвидимостта и стабилността на финансирането, насочено към иновации. „Особено важни са намаляването на цените на енергията, осигуряването на вериги за доставки и укрепването на търговските отношения с ключови партньори", подчерта той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.