• 14 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7881
  •  GBP / BGN 2.3366
  •  CHF / BGN 2.0856
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Костадин Костадинов: Ще бъде направен нов опит за манипулация на данните за инфлацията в България

Костадин Костадинов: Ще бъде направен нов опит за манипулация на данните за инфлацията в България

/КРОСС/ „От достоверни източници получихме информация, че в Националния статистически институт се подготвя сериозна манипулация на данните за инфлацията за месец септември. Съгласно календара на НСИ, септемврийските данни за инфлацията трябва да бъдат публикувани на 15 октомври. Междувременно НСИ ще изпрати същите данни на Евростат", каза вчера Костадин Костадинов пред граждани по време на предизборната му обиколка в страната.

Той добави, че скоро ще започнат да ни внушават, че цените у нас падат. „Не че ще има и един български гражданин, който да повярва на това", добави Костадинов.

Подобни действия, според него, се вписват в една евроатлантическа традиция - когато с еврото има проблем, всякакви средства са позволени. Като доказателство той посочи признанието на бившия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за Би Би Си по време на гръцката криза: „Когато нещата станат сериозни, трябва да знаеш как да излъжеш" (цитирано от: https://www.bbc.com/news/world-europe-28317790).

„Поведението на НСИ сега е особено арогантно, защото буквално преди дни в НСИ се проведе специална проверка от Евростат точно по въпроса за надеждността на българските данни за инфлацията. На срещите с Евростат, освен представители на НСИ, са били извикани и представители от Българската народна банка и Министерството на финансите. За съжаление, НСИ отказа да публикува пълна информация за резултатите от проверката и препоръките, които са получили от Евростат. Вместо честен и открит подход, НСИ публикува кратко и завоалирано съобщение", добави Костадинов, като показа на гражданите информацията, публикувана от НСИ (цитирано от: www.nsi.bg/bg/content/21749/мисия-на-евростат-провери-данните-за-инфлацията-на-нси).

„И ето че сега, едва дочакали проверяващите от Евростат да си тръгнат, в НСИ са впрегнали нови сили за „оправяне" на данните за инфлацията. Защо е цялото това бързане и отчаяните действия на българските институции? Целта е повече от ясна - България да покаже пред европейските партньори, че уж изпълнява Маастрихтския критерий за инфлацията, с което да бъде открит пътят за унищожаване на българския лев, премахване на валутния борд и въвеждане на еврото. Това става въпреки нежеланието на българската общественост, което се вижда във всяко социологическо проучване по темата, и най-категорично се демонстрира от волята на над 604 хиляди българи подписали се за провеждане на референдум за запазване на българския лев - референдум, брутално отказван на българския народ от евроатлантическото управляващо мнозинство и превзетите от тях институции.

Въпреки многобройните експертни анализи, които доказват негативните последици за българската икономика при преждевременното въвеждане на еврото, Европейската централна банка и Европейската комисия излязоха с категорични доклади, че българската икономика не е готова за еврото. Например, докладът на ЕЦБ ясно казва: „Съществуват опасения за дългосрочната устойчивост на конвергенцията по отношение на инфлацията в България. Процесът на догонване вероятно ще доведе до положителен диференциал на инфлацията спрямо еврозоната, тъй като БВП на човек от населението и ценовите равнища в България все още са значително под тези в еврозоната", каза още Костадинов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.