• 21 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7516
  •  GBP / BGN 2.3309
  •  CHF / BGN 2.0618
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Италия - в хватката на жегата

Италия - в хватката на жегата

/КРОСС/ Италия е обхваната от горещия африкански циклон „Цербер", който може да счупи европейски температурни рекорди. Очаква се горещата вълна, преминаваща над Апенините, да отбележи в някои части на страната температури над 45 градуса.

Италианското метеорологично дружество нарече горещата вълна „Цербер" - на името на триглавото чудовище, което се появява в „Ад" на Данте като страж пред портите на Ада. В следващите часове „Цербер" ще бъде заменен от нов фронт, наречен „Харон" - друга гръцка фигура. Това може да доведе до повишаване на температурите през следващата седмица до 49 градуса.

Високите температури, обхванали части от Европа, се причиняват от „топлинен купол", създаден, когато зона с високо налягане остава над едно и също място за продължителен период от време, улавяйки горещ въздух отдолу.

Горещините вече взеха поне един живот. 44-годишен пътен строителен работник почина в болница във вторник, след като колабира край пътя в северния италиански град Лоди, а всеки ден римските болници поемат средно по десет човека - жертви на жегите.

В Рим няколко туристи колабираха заради топлинен удар. Британец припадна пред Колизеума във вторник. Министерството на здравеопазването на Италия издаде червена тревога, което означава „риск от смърт", в 27 града, включително - Рим, Флоренция и Болоня. Българското външно министерство също предупреди за риска.

Горещите вълни са една от най-смъртоносните природни опасности. Миналогодишната такава е убила 61 672 души в Европа, а Италия има най-висок процент смъртни случаи - около 18 000, дължащи се на горещината. Влажността също влошава ситуацията.

Правителството на Италия предупреди да се стои на закрито, да се пие вода и да се избягва алкохолът. На предприятията беше казано да се опитат да избягват работата на открито в най-горещите часове през следващите две седмици. Някои летни лагери за деца преустановиха дейността си.

Общината на Рим осигурява охладителни станции в близост до основните забележителности - с навеси, безплатна вода и здравни служители на разположение. Смелите туристите използват чадъри, за да се скрият от слънцето, докато се редят на опашка, за да влязат в Пантеона в Рим

Най-уязвими са хората без достъп до климатик. По-малко от 10% от домовете в Европа имат климатик.

Нова телевизия

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.