• 06 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7734
  •  GBP / BGN 2.3357
  •  CHF / BGN 2.0820
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Ще се стигне ли до нови избори в Австрия и как това ще повлияе на позицията на страната относно приемането на България и Румъния в Шенген

Ще се стигне ли до нови избори в Австрия и как това ще повлияе на позицията на страната относно приемането на България и Румъния в Шенген

/КРОСС/ На 29 септември крайнодясната "Партия на Свободата" в Австрия постигна невиждано висок резултат за своята близо 70-годишна история. Последваха протести срещу съставянето на кабинет с нейно участие, а междувременно консултациите при президента Ван дер Белен започнаха. Ще се стигне ли до нови избори в страната коментира журналиста Флориан Байер.

29% подкрепа за „Партия на Свободата" ясно показват, че идеите, които партията проповядва, са част от масовия глас, заяви той. „Но от друга страна, съм сигурен, че част от гласоподавателите избраха партията в знак на протест към  управлението на досегашната власт. Избирателите  са недоволни от социалната политика в държавата, от високата инфлация и това няма как да бъде пренебрегнато", каза журналистът.

Заедно с консервативната Народна партия двете политически сили вече са били в коалиция в три области, както и в парламента, припомни Байер. „През последните месеци бяхме свидетели на едно доближаване на двете партии, особено към външната им политика. Пример за това е противопоставянето срещу сухопътния Шенген за България и Румъния. Това сближаване е тенденциозно и със сигурност означава още повече ограничения по темата с миграцията. „Партията на Свободата" обяви, че ще спре всички молби за краткосрочно и дългосрочно убежище. Това, разбира се, пристъпва законно човешките права. Въпреки това председателят Хербърт Кикел обяви, че е готов да внесе промени. Дали съдът ще го позволи, предстои да разберем. Дали победителите в тези избори ще се съобразят със съда - също предстои да разберем. Народната партия има доста по-умерена политика по отношение на тези теми, като поставят конституцията на държавата и правата на човека на първо място. Но ако това е единствената им възможност за коалиция, процесът може да се преобърне", обясни журналистът.

Темата за сухопътния Шенген за България и Румъния засега не се коментира активно, но това е и ясен знак, че няма да има окончателна положителна позиция в близко бъдеще, допълни той.

По думите му в цяла Европа се наблюдава ясен завой към крайнодесните партии - във Франция, Италия, както и в три от основните области на Източна Германия. „Това е ясен знак, че тази вълна на десен популизъм ще се разраства."

Преговорите за формиране на правителство могат да продължават с месеци. До момета винаги се е стигало до споразумение, отбеляза той. „Но ако Народната партия откаже коалиция, защото останалите вече го направиха, може за първи път в историята на страната да се изправим пред нови избори."

бТВ, „Тази неделя"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.