• 20 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7516
  •  GBP / BGN 2.3309
  •  CHF / BGN 2.0618
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Мироопазващите сили на ООН в Ливан призоваха за незабавна деескалация

Мироопазващите сили на ООН в Ливан призоваха за незабавна деескалация

/КРОСС/ Мироопазващите сили на ООН в Ливан призоваха за незабавна деескалация, след като враждебните действия на ливанско-израелската граница продължиха в петък, предава "Ройтерс".

Израелската армия заяви в четвъртък, че е ударила стотици ракетни установки на "Хизбула", които са били насочени към Израел, в това, което според източници от сигурността в Ливан е най-тежкото подобно нападение от началото на военните действия миналия октомври.

Разпален от войната в Газа, конфликтът се засили значително тази седмица, като "Хизбула" претърпя безпрецедентна атака, при която пейджъри и уоки токита, използвани от нейните членове, експлодираха, убивайки 37 души и ранявайки хиляди.

Батериите на уоки-токитата са били заредени със силно експлозивно вещество, известно като PETN, каза пред Ройтерс ливански източник, запознат с компонентите на устройството.

Начинът, по който експлозивният материал е интегриран в батерията, го прави изключително труден за откриване, каза източникът.

Мироопазващите сили на ЮНИФИЛ в Южен Ливан заявиха в петък сутринта, че през последните 12 часа е наблюдавано "сериозно засилване на военните действия" на ливанско-израелската граница и в зоната на операциите им.

"Загрижени сме за повишената ескалация през синята линия и призоваваме всички участници незабавно да намалят напрежението", каза говорителят на UNIFIL Андреа Тененти пред Ройтерс, имайки предвид линията, която очертава границата между Ливан и Израел.

Израелските въздушни удари в петък са ударили най-малко три села в Южен Ливан, според източници от сигурността в Ливан и телевизията на "Хизбула" ал-Манар, която излъчи кадри на облак дим, издигащ се от една от атаките.

Няма коментар от израелската армия.

"Хизбула" каза, че нейните бойци са изстреляли управляема ракета срещу израелските войски в Метула, израелски град на границата, често атакуван от ливанската групировка през последната година.

Израелското радио съобщи, че жителите на няколко града в Северен Израел са били инструктирани от военното командване на фронта да стоят близо до своите убежища.

По-рано военните отмениха заповедите за ограничаване на движението и големи събирания, които бяха издадени в четвъртък вечерта за редица общности на север и Голанските възвишения. Ограниченията бяха наложени след началото на ударите.

Източници по сигурността в Ливан съобщиха, че четирима души са били ранени при интензивната бомбардировка на Израел в четвъртък. Не е ясно дали те са членове на "Хизбула".

Едногодишният конфликт между Израел и "Хизбула" е най-тежкият, откакто те водиха война през 2006 г., когато десетки хиляди трябваше да напуснат домовете си от двете страни на границата.

В четвъртък Съединените щати предупредиха всички страни в Близкия изток срещу ескалация, заявявайки, че приоритет на Вашингтон е намирането на дипломатическо решение.

"Ще продължим да отстояваме правото на Израел да се защитава, но не искаме никоя страна да ескалира този конфликт, точка", каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър на брифинг за новини.

Повече от 460 бойци на "Хизбула" са били убити след началото на последните военни действия с Израел преди почти година, в допълнение към около 170 цивилни, според източници в Ливан.

В Израел най-малко 52 души са били убити - половината от тях цивилни и половината войници - според Израелския институт за изследване на националната сигурност.

15-членният Съвет за сигурност на ООН трябва да се събере в петък заради взривовете.

В телевизионно обръщение в четвъртък лидерът на "Хизбула" Сайед Хасан Насрала каза, че експлозиите на устройствата във вторник и сряда са "преминали всички червени линии" и обеща да накаже Израел.

Израел не е коментирал пряко детонациите на пейджърите и радиопредавателите, които според източници от сигурността вероятно са извършени от неговата шпионска агенция Мосад.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза късно в четвъртък, че Израел ще продължи военните действия срещу "Хизбула".

Израел заяви, че целта му е да гарантира безопасното завръщане на израелците в Северен Израел.

"Хизбула", съюзник на палестинската въоръжена групировка "Хамас", твърди, че атаките й срещу Северен Израел имат за цел да подкрепят палестинците под израелския обстрел в ивицата Газа.

Насрала каза в четвъртък, че ливанският фронт няма да спре "преди спирането на агресията срещу Газа".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.