• 25 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8068
  •  GBP / BGN 2.3463
  •  CHF / BGN 2.0847
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Блинкън: Наистина е неотложно да се постигне дипломатическо решение за прекратяване на конфликта в Ливан между Израел и "Хизбула"

Блинкън: Наистина е неотложно да се постигне дипломатическо решение за прекратяване на конфликта в Ливан между Израел и "Хизбула"

/КРОСС/ Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че е наистина неотложно да се постигне дипломатическо решение за прекратяване на конфликта в Ливан между Израел и "Хизбула", съобщава "Ройтерс".

В същото време той призова за защита на цивилните.

Преди двустранна среща в Лондон йорданският външен министър Айман Сафади отбеляза пред Блинкън, че се извършва етническо прочистване в северната част на Газа, където израелските сили засилиха военната си кампания през последните седмици.

Първият американски дипломат е във Великобритания, където се среща с арабски лидери, след обиколка в Близкия изток по-рано тази седмица - първото му посещение в региона, откакто Израел уби лидера на "Хамас" Яхия Синвар, заподозрян за организатор на атаката на групировката срещу Израел на 7 октомври 2023 г., която предизвика конфликта в Близкия изток.

Вашингтон - близък съюзник на Израел, изрази надежда, че смъртта на Синвар може да даде тласък за прекратяване на боевете в Газа.

Тази седмица Блинкън проведе и разговори за ускоряване на усилията за намиране на дипломатическо решение в Ливан, където Израел започна сухопътна кампания и засили въздушното нападение срещу "Хизбула" през последния месец, което доведе до разселването на 1,2 милиона души.

"Имаме усещането за истинска неотложност за постигане на дипломатическо решение и пълното прилагане на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, така че да може да има истинска сигурност по границата между Израел и Ливан", подчерта Блинкън, имайки предвид резолюция, която е в сила след последната голяма война между Израел и "Хизбула" през 2006 г.

"Междувременно искаме да сме сигурни, че цивилните ще бъдат защитени. Искаме да сме сигурни, че ливанските въоръжени сили няма да попаднат под кръстосания огън", настоя той.

Израел твърди, че целта му в Ливан е да направи безопасно връщането на десетки хиляди израелци по домовете си в Северен Израел, от които са избягали под обстрела на "Хизбула", която изстрелва ракети отвъд границата в подкрепа на палестинците по време на войната в Газа.

Израел нанесе въздушни удари по Южен Ливан, южните предградия на Бейрут и долината Бекаа и изпрати сухопътни сили в райони близо до границата.

В Газа Израел започна своята кампания след нападението на "Хамас", при което бяха убити 1200 души в Израел, а повече от 250 души бяха взети за заложници. Последвалата офанзива на Израел в Газа е причинила смъртта на близо 43 000 палестинци.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.