• 01 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7469
  •  GBP / BGN 2.3411
  •  CHF / BGN 2.0721
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Израелската армия влезе в Ливан за „ограничена операция“

Израелската армия влезе в Ливан за „ограничена операция“

/КРОСС/ Израелската армия рано сутринта във вторник обяви началото на сухопътна операция в Южен Ливан. Целите са обекти на групировката "Хизбула".

Съобщението на военните дойде няколко часа след старта на самата операция.

"Преди няколко часа Израел започна ограничена, локална и целева наземна операция на основа на точна разузнавателна информация. Целите са терористични обекти и инфраструктурата на "Хизбула" в южен Ливан." ЦАХАЛ посочва, че тези цели са разположени в населените места близо до границата и представляват непосредствена заплаха на израелците в северните части на страната.

Военновъздушните сили и артилерията оказват поддръжка на пехотата, включително с точни удари по военни цели в съответните райони, гласи официалното съобщение на военните.

Най-малко два израелски удара са били регистрирани в южните предградия на Бейрут късно в понеделник, каза източник от сигурността. Репортери на "Ройтерс" са чули силни взривове, идващи от квартала. Час преди ударите израелската армия е предупредила живеещите в района да напуснат.

Часове по-късно стана ясно, че израелската армия е нанесла удар по палестинския бежански лагер Айн ал-Хилве в Сидон, Ливан. Най-малко петима души са били убити при нападението, за което се твърди, че е насочено срещу дома на бригаден генерал от "Бригадата на мъчениците на ал-Акса" в Ливан.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че ливанските войски са се изтеглили от границата с Израел до позиции край река Литани.

Ливан е готов да изпълни напълно Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която има за цел да премахне въоръженото присъствие на "Хизбула" южно от река Литани и да прекрати военните действия с Израел, заяви по-рано временно изпълняващият длъжността премиер на Ливан Наджиб Микати. Резолюция 1701 беше приета след края на едномесечната война между Хизбула и Израел през 2006 г. и призовава за пълно изтегляне на израелските войски от южен Ливан и за разполагане на ливанската армия и миротворците на ООН в района южно от река Литани.

Той посочи, че Ливан ще изпрати армията си в района южно от река Литани веднага след като се установи примирие, и ще координира действията си с миротворческите сили на ООН (UNIFIL).

Микати заяви, че заедно с председателя на парламента Набих Бери са съгласували, че изборът на нов президент ще се проведе едва след установяване на трайно примирие. Ливан няма президент близо две години, което допълнително усложнява политическата ситуация в страната.

Операцията беше очаквана. САЩ също потвърдиха, че разполагат с информация от израелските власти. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър потвърди, че Белият дом е информиран. Вчера се появиха съобщения за САЩ изпращат няколко хиляди военни в Близкия изток, за да укрепят сигурността и да защитят Израел, ако е необходимо.

Министърът на отбраната Лойд Остин е разговарял в понеделник с израелския си колега, министъра на отбраната Йоав Галант, "за да направи преглед на събитията в областта на сигурността и израелските операции", се казва в доклад на Пентагона.

Остин и Галант са "се съгласили, че е необходимо да се демонтира инфраструктурата за нападения по границата, за да се гарантира, че ливанската "Хизбула" няма да може да извърши нападения в стил 7 октомври срещу северните общини на Израел", пише в изявлението генерал-майор Пат Райдър, говорител на Пентагона.

Това се случва дни, след като Израел уби ръководителя на ливанската въоръжена групировка "Хизбула" Хасан Насрала и предизвика пореден етап от ескалация на регионалното напрежение.

Американски служител, който говори при условие за анонимност, каза пред "Ройтерс", че разположението на израелските войски предполага, че наземно нахлуване е неизбежно.

Малко преди старта на операцията се проведе и извънредно заседание на кабинета на Израел, като по съобщения на медиите, на него е одобрен план за операцията. Подробности не се съобщават.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант преди това каза на ръководителите на местните съвети в Северен Израел, че следващата фаза на войната по южната граница на Ливан ще започне скоро и подкрепя целта за връщане у дома на израелци, които са избягали от ракетите на Хизбула по време на почти една година гранична война.

Той също каза на войските: "Ще използваме всички средства, които може да са необходими - вашите сили, други сили, от въздуха, от морето и на сушата. Успех."

Израелски сили продължават интензивните си удари срещу Хизбула през последните две седмици, при които бяха елиминирани редица лидери на организацията. Ливанското здравно министерство съобщи, че над 1000 ливанци са загинали, а 6000 са ранени за този период. Правителството добави, че около един милион души са били принудени да напуснат домовете си.

Временният лидер на "Хизбула" Наим Касем заяви, че групировката е готова за израелското нападение и увери, че въпреки мощния удар, който са понесли с гибелта на Хасан Насрала, военните им възможности са останали живи.

Турция призова ООН и за употреба на сила срещу Израел заради бойците действия в Газа и Ливан. Президентът Реджеп Ердоган настоя ислямските държави за подкрепа.

Малко преди започването на сухопътната операция премиерът Бенямин Нетаняху публикува и кратко видео с обръщение към иранските граждани.

"Няма място в Близкия изток, което Израел да не може да достигне. Няма място, където да не можем да отидем, за да защитим нашия народ и нашата страна", каза израелският премиер. "С всяка секунда режимът води вас, достойния персийски народ, все по-близо до бездната", казва още Нетаняху.

Нетаняху добави, че когато Иран е "най-накрая свободен" - и този момент ще "настъпи много по-бързо, отколкото някои си мислят" - иранският и израелският народ ще живеят в мир.

"Иран ще просперира както никога досега. Не позволявайте на малка фанатична теократична група да смаже вашите мечти и надежди. Вие заслужавате по-добро. Народът на Иран трябва да знае, че Израел е с вас. Нека бъдещето ни заедно бъде мирно и проспериращо", каза Нетаняху.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Разчиства терена

Преди 41 минути

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.