• 26 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8068
  •  GBP / BGN 2.3463
  •  CHF / BGN 2.0847
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Мирослав Зафиров: Ескалацията не се случва във вакуум, ние се намираме в обстановка на глобална нестабилност

Мирослав Зафиров: Ескалацията не се случва във вакуум, ние се намираме в обстановка на глобална нестабилност

/КРОСС/  Израел е държава, която прекрасно си служи със своето тактическо надмощие. Без съмнение така наречената "дъга на съпротивата", с която Иран плашеше света, не е най-добрата си форма. Това каза старшият съветник в мисията на ООН за Близкия изток Мирослав Зафиров в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

На дванайсетия месец от началото на войната „Хамас" като военна сила е почти унищожена, посочи той. „Ударът, който беше нанесен срещу Хизбула показа, че най-силният съюзник на Иран в региона също очевидно не се намира в най-добрата си форма. За съжаление обаче това тактическо надмощие, което е безспорно и което дойде с цената на огромни поражение не само върху военната, но и върху цивилната инфраструктура и в Газа и в Ливан, оставя отворен въпроса за стратегията на очевидно доминиращият фактор Израел и тази стратегия трябва да даде отговор на въпроса накъде отиваме и къде ще бъде краят", коментира Зафиров.

Опитът подсказва, че т.нар. специални военни операции имат тенденцията да продължават по-дълго от очакваното, заяви той. „Има опасност и тази операция, ако това все още се нарича операция, да продължи малко по-дълго, отколкото се предполага. Първоначално поставеното условие от Израел - „Хизбула" се съгласи на резолюция 1701 и да се демилитаризира, е нещо, което организацията едва ли ще приеме", смята експертът.

Ливан не е способен да се изправи срещу безспорната военна мощ на Израел, но „Хизбула" е в състояние да води война, която значително да затрудни и да удължи военните операции на Израел, допълни той.

Основният въпрос според него е докъде ще стигне размяната на удари и до какво ще доведе. „Тази ескалация не се случва във вакуум. Ние се намираме в една обстановка на глобална нестабилност и когато виждате няколкостотин балистични ракети да летят срещу Израел, може би е дошъл моментът, в който трябва да си зададем въпроса всъщност този процес дали се контролира. Аз не съм убеден, че отговорът на този въпрос е положителен. По някакъв начин няма консенсус на международно ниво за това как и дали криза и всички кризи, които ни заобикалят, трябва да бъдат решавани сега и по какъв начин трябва да бъдат решавани. Тази прогресия от кризи - тя не може да бъде спряна и това е изключително опасно", заяви Зафиров.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.