• 06 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8069
  •  GBP / BGN 2.3115
  •  CHF / BGN 2.0101
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Любомир Стефанов: Няма изненади при министрите, това са хора от първите две редици на ГЕРБ

Любомир Стефанов: Няма изненади при министрите, това са хора от първите две редици на ГЕРБ

/КРОСС/ Няма изненади при министрите, това са хора от първите две редици на ГЕРБ, каза снощи в предаването "Лице в лице" по БТВ политологът Любомир Стефанов по повод предложения днес от ГЕРБ - СДС състав на правителство с първия мандат с премиер Росен Желязков.

Политическият анализатор Георги Харизанов се съгласи с определението, че няма кой знае какви изненади при предложения кабинет.

Изненадата беше през последните 2-3 години, това е нормалното. Нормалното е, че революцията приключи, така се прави. Радвам се да се върнем към нормалните политически порядки. За щастие, не се случиха тъпите идеи за експертно правителство. Ярките политически лица заемат нормалните позиции за първа политическа сила, заяви той.

Този кабинет сме го виждали, няма изненада в подхода, посочи и политологът Христо Панчугов. До някаква степен може би е изненадващо да се опакова този кабинет като такъв, който търси ясна подкрепа. Очевидно е,ч е г-н Борисов се притеснява от кабинет, подкрепен само от ДПС. Това е може би последен опит "Продължаваме промяната - Демократична България" да се вкарат в този разговор, а и застраховка, ако кабинетът мине без подкрепата на "Продължаваме промяната - Демократична България", че ГЕРБ може да се оттеглят след няколко месеца, добави Панчугов.

Бойко Борисов не желае да купува депутати, както го правеше Кирил Петков. Или ще има правителство на малцинството с ясна политическа подкрепа, или ще има кабинет, който след 100 дни ще подаде оставка, или правителството няма да мине. Това са вариантите, отбеляза Георги Харизанов.

Според Любомир Стефанов от политическата криза може да се излезе чрез с коалиция и коалиционно споразумение.

Борисов има усещането, че правителството явно ще мине от самосебе си. Дотук имаше разговори за сформиране на правителство, колкото да е отбие номерът, а опозицията не дефинира ясно какви са позициите им. Наблюдаваме един цирк, това няма да е изход от ситуацията. Това, което наблюдаваме, е пародия на политически процес. Не видяхме да имаме предложен никакъв дневен ред, не е ясно освен за имената на министрите, за какво точно ще се гласува в сряда в Народното събрание. Трябва да започнем да виждаме носене на отговорност, коментира Христо Панчугов.

Тези 100 дни може би са опит да се отложи неизбежното. Ако мине чрез трикове, както казва Борисов, може би ще видим един кабинет, който постоянно се опитва да се дистанцира от подкрепата за него и в който не може да се води нормален политически разговор, кабинет, който е под популистки влияния, добави Панчугов.

Георги Харизанов подчерта, че от ГЕРБ - СДС ясно са заявили каква е програмата на проектоправителството "Желязков", като основни приоритети в нея са изготвяне на държавния бюджет за 2025 г., както и усилена работа по влизането на България в Шенген и еврозоната.

Парламентът е място, където се постигат договореностите, за което избирателите са дали мандат на представителите си. И когато шест пъти им даваме мандат, а те се държат като шефове на фен клубовете, накрая ще им се потърси сметка, коментира Любомир Стефанов.

По думите на Христо Панчугов проектокабинетът "Желязков" има нужда от план. Да кажеш, че планът е, че ако кабинетът мине, ще управлява 100 дни, не е план. Това, което изглежда както възкръсване на феникс, много бързо може да се окаже нещо друго, ако не бъде намерен планът, заяви Панчугов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.