-
15 Май 2025 |
USD / BGN 1.7441
GBP / BGN 2.3242
CHF / BGN 2.0829
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C
Кой не трябва да пие кафе – зависи от генетиката

28 Август 2024 | 10:27

/КРОСС/ Кой не трябва да пие кафе? Революционно изследване сочи, че има хора, за които е гентично обусловено да не могат да пият кафе, защото не е полезно за тях. Оклазва се, че пиенето на кафе е наследствен навик, който носи определен генетичен багаж. Кафето с кофеин е психоактивно вещество, отбелязва д-р Сандра Санчес-Ройдж, доцент в медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Диего, катедра „Психиатрия". Тя е една от международната група изследователи, които сравняват характеристиките на консумацията на кафе от базата данни на 23andMe с още по-голям набор от записи в Обединеното кралство. Тя е кореспондиращ автор на изследването, публикувано наскоро в списание „Невропсихофармакология". д-р Хейли Х. А. Торп е водещ автор на статията.
Торп от Катедрата по анатомия и клетъчна биология, Училището по медицина и стоматология „Шулич" към Западния университет в Онтарио, обяснява, че екипът е събрал генетични данни, както и данни за броя на самостоятелно консумираните кафета, за да състави геномно асоциативно проучване (GWAS).
Идеята е била да се направят връзки между гените, за които е известно, че са свързани с консумацията на кафе, и чертите или състоянията, свързани със здравето.
„Използвахме тези данни, за да определим областите в генома, свързани с това дали някой е по-вероятно или по-малко вероятно да консумира кафе", обясни Торп. „И след това идентифицирахме гените и биологията, които биха могли да са в основата на консумацията на кафе."
Д-р Ейбрахам Палмър (Abraham Palmer) също е водещ изследовател на статията и професор в медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Диего, катедра „Психиатрия". Той казва, че повечето хора са изненадани, че има генетично влияние върху консумацията на кафе.
„Имахме сериозни основания да подозираме от по-ранни статии, че има гени, които влияят върху това колко кафе консумира човек", каза той. „И така, не бяхме изненадани да открием, че и в двете кохорти, които изследвахме, имаше статистически доказателства, че това е наследствен признак. С други думи, конкретните генни варианти, които наследявате от родителите си, влияят върху това колко кафе е вероятно да консумирате."
Кой не трябва да пие кафе?
Санчес-Ройж каза, че генетичното влияние върху консумацията на кафе е първият от два въпроса, на които изследователите са искали да отговорят.
„Вторият е нещо, което любителите на кафето много искат да научат", каза Санчес-Ройж. „Дали пиенето на кафе е добро или лошо? Свързано ли е с положителни резултати за здравето или не?"
Отговорът не е категоричен. Проучването на групата за геномни асоциации на 130 153 участници в изследванията на 23andMe, базирани в САЩ, е сравнено с подобна база данни на Биобанката на Обединеното кралство, включваща 334 649 британци, и разкрива последователни положителни генетични асоциации между кафето и вредните последици за здравето, като затлъстяване и употреба на наркотици.
Положителната генетична асоциация е връзка между конкретен генен вариант (генотип) и конкретно състояние (фенотип).
Обратно, отрицателна генетична асоциация е очевидно защитно качество, възпрепятстващо развитието на дадено състояние. Констатациите стават по-сложни, когато става въпрос за психиатрични състояния.
Предизвикателства при сравняването на данни и културни различия
„Погледнете генетиката на тревожността, например, или биполярната и депресията: В набора от данни на 23andMe те са положително генетично свързани с генетиката на приема на кафе", казва Торп. „Но в Биобанката на Обединеното кралство се наблюдава обратният модел, при който те са отрицателно генетично свързани. Това не е това, което очаквахме."
Освен размера на порцията и разделението на кофеиново/безкофеиново кафе, проучванията не отчитат различните начини на сервиране на кафето.
„Знаем, че във Великобритания като цяло предпочитат разтворимото кафе, докато мляното кафе е по-предпочитано в САЩ", каза Торп. „А след това има и фрапучино", добави Санчес-Ройж, визирайки американската тенденция да се приема кафе, заредено със захарни добавки.
Генетични и екологични взаимодействия
Санчес-Ройж изтъкна, че кафето се предлага в различни форми, от разтворимо до фрапучино, и се консумира на фона на културни норми, които се различават на различните места. Човек с даден генотип може да има съвсем различен фенотип, живеейки във Великобритания и в САЩ.
„И това всъщност ни казват данните", каза тя. „Защото за разлика от височината, при която поведението ви няма много общо с нея, поведението ви и изборите, които правите във вашата среда, се проявяват по различни начини. Така че взаимодействието между генотипа и околната среда усложнява картината."
Източник: ScyTechDaily/Превод: SafeNews
-
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
15 Май 2025 | 06:58
Вицепремиерът Дончев: Трябва да убедим, да покажем на младите хора, че има отлични възможности за работа с прилични доходи в България14 Май 2025 | 20:52
Председателят на парламента и министърът на образованието се срещат с преподавателите на УНСС по повод 105-годишнината на университета14 Май 2025 | 20:37
МОН не е водило предварителна кореспонденция със Столична община за решението им за обявяване на днешния ден за неучебенПОЛИТИКА