• 15 Май 2025 |
  •  USD / BGN 1.7441
  •  GBP / BGN 2.3242
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Кой не трябва да пие кафе – зависи от генетиката

Кой не трябва да пие кафе – зависи от генетиката

/КРОСС/ Кой не трябва да пие кафе? Революционно изследване сочи, че има хора, за които е гентично обусловено да не могат да пият кафе, защото не е полезно за тях. Оклазва се, че пиенето на кафе е наследствен навик, който носи определен генетичен багаж. Кафето с кофеин е психоактивно вещество, отбелязва д-р Сандра Санчес-Ройдж, доцент в медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Диего, катедра „Психиатрия". Тя е една от международната група изследователи, които сравняват характеристиките на консумацията на кафе от базата данни на 23andMe с още по-голям набор от записи в Обединеното кралство. Тя е кореспондиращ автор на изследването, публикувано наскоро в списание „Невропсихофармакология". д-р Хейли Х. А. Торп е водещ автор на статията.

Торп от Катедрата по анатомия и клетъчна биология, Училището по медицина и стоматология „Шулич" към Западния университет в Онтарио, обяснява, че екипът е събрал генетични данни, както и данни за броя на самостоятелно консумираните кафета, за да състави геномно асоциативно проучване (GWAS).

Идеята е била да се направят връзки между гените, за които е известно, че са свързани с консумацията на кафе, и чертите или състоянията, свързани със здравето.

„Използвахме тези данни, за да определим областите в генома, свързани с това дали някой е по-вероятно или по-малко вероятно да консумира кафе", обясни Торп. „И след това идентифицирахме гените и биологията, които биха могли да са в основата на консумацията на кафе."

Д-р Ейбрахам Палмър (Abraham Palmer) също е водещ изследовател на статията и професор в медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Диего, катедра „Психиатрия". Той казва, че повечето хора са изненадани, че има генетично влияние върху консумацията на кафе.

„Имахме сериозни основания да подозираме от по-ранни статии, че има гени, които влияят върху това колко кафе консумира човек", каза той. „И така, не бяхме изненадани да открием, че и в двете кохорти, които изследвахме, имаше статистически доказателства, че това е наследствен признак. С други думи, конкретните генни варианти, които наследявате от родителите си, влияят върху това колко кафе е вероятно да консумирате."

Кой не трябва да пие кафе?
Санчес-Ройж каза, че генетичното влияние върху консумацията на кафе е първият от два въпроса, на които изследователите са искали да отговорят.

„Вторият е нещо, което любителите на кафето много искат да научат", каза Санчес-Ройж. „Дали пиенето на кафе е добро или лошо? Свързано ли е с положителни резултати за здравето или не?"

Отговорът не е категоричен. Проучването на групата за геномни асоциации на 130 153 участници в изследванията на 23andMe, базирани в САЩ, е сравнено с подобна база данни на Биобанката на Обединеното кралство, включваща 334 649 британци, и разкрива последователни положителни генетични асоциации между кафето и вредните последици за здравето, като затлъстяване и употреба на наркотици.

Положителната генетична асоциация е връзка между конкретен генен вариант (генотип) и конкретно състояние (фенотип).

Обратно, отрицателна генетична асоциация е очевидно защитно качество, възпрепятстващо развитието на дадено състояние. Констатациите стават по-сложни, когато става въпрос за психиатрични състояния.

Предизвикателства при сравняването на данни и културни различия
„Погледнете генетиката на тревожността, например, или биполярната и депресията: В набора от данни на 23andMe те са положително генетично свързани с генетиката на приема на кафе", казва Торп. „Но в Биобанката на Обединеното кралство се наблюдава обратният модел, при който те са отрицателно генетично свързани. Това не е това, което очаквахме."

Освен размера на порцията и разделението на кофеиново/безкофеиново кафе, проучванията не отчитат различните начини на сервиране на кафето.

„Знаем, че във Великобритания като цяло предпочитат разтворимото кафе, докато мляното кафе е по-предпочитано в САЩ", каза Торп. „А след това има и фрапучино", добави Санчес-Ройж, визирайки американската тенденция да се приема кафе, заредено със захарни добавки.

Генетични и екологични взаимодействия
Санчес-Ройж изтъкна, че кафето се предлага в различни форми, от разтворимо до фрапучино, и се консумира на фона на културни норми, които се различават на различните места. Човек с даден генотип може да има съвсем различен фенотип, живеейки във Великобритания и в САЩ.

„И това всъщност ни казват данните", каза тя. „Защото за разлика от височината, при която поведението ви няма много общо с нея, поведението ви и изборите, които правите във вашата среда, се проявяват по различни начини. Така че взаимодействието между генотипа и околната среда усложнява картината."

Източник: ScyTechDaily/Превод: SafeNews

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.