• 28 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8068
  •  GBP / BGN 2.3463
  •  CHF / BGN 2.0847
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Зам.-министър Павлов: Съществуват неизползвани възможности за разширяване на българския износ за Китай

Зам.-министър Павлов: Съществуват неизползвани възможности за разширяване на българския износ за Китай

/КРОСС/ Работим за балансиране и увеличаване на двустранната търговия между България и Китай. През първите шест месеца на 2024 г. общият стокообмен с Китай възлиза на 1.7 млрд. щ. д. Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов по време на среща със Сюйен, заместник-кмет на Община Нинбо, която се проведе днес в Министерството.

„Съществуват неизползвани възможности за разширяване на българския износ за Китай и по-конкретно на продукти, с които нашата страна е известна в Азия. Пример за това са селскостопанските и хранителните стоки, етеричните масла и козметика, вино и минерална вода", посочи Павлов.

Икономическият зам.-министър допълни, че през ноември 2024 г. Центърът за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското Стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) планира официално да открие нов постоянен павилион с изложбени стоки от България и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и нов офис за връзка на ЦНСССКЦИЕ в гр. Нинбо. „Една от основните функции на павилиона ще бъде предоставянето на информация и насоки на производителите от България и ЦИЕ, които желаят да навлязат на китайския пазар. Чрез постоянния павилион ще могат да се популяризират храни, напитки, козметика и други продукти", поясни той.

Павлов изтъкна, че за България е важно привличането на още китайски инвестиции в сектори, в които страната ни има традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност, чрез въвеждане на иновации и висока конкурентоспособност на икономиката. „През 2023 г. и началото на 2024 г. интерес към инвестиране в България бе проявен от китайски фирми от различни сектори", посочи Павлов.

Град Нинбо, провинция Джъдзян, КНР е разположен на крайбрежието на Източнокитайско море и е важно пристанище на страната. Градът традиционно домакинства изложението „Китай-ЦИЕ и Международен панаир за потребителско стоки". Четвъртото издание на изложението ще се проведе през май 2025 г. Това е единственото изложение на национално ниво в Китай, което е ориентирано само към страните от Централна и Източна Европа. „Градът се стреми да разшири българския внос за Китай, освен на познатите стоки като розовото масло и на различни продукти от България", посочи Сюйен, заместник-кмет на Нинбо.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.