• 15 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7919
  •  GBP / BGN 2.3377
  •  CHF / BGN 2.0787
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Русия и Китай проведоха "съществени" отбранителни и военни разговори за укрепване на отношенията

Русия и Китай проведоха "съществени" отбранителни и военни разговори за укрепване на отношенията

/КРОСС/ Русия и Китай проведоха "съществени" отбранителни и военни разговори за укрепване на отношенията. Това заяви руският министър на отбраната Андрей Белоусов, цитиран от "Ройтерс".

Москва и Пекин заздравяват партньорство "без граници" и засилват критиките към усилията на САЩ да разширят влиянието си в Азия.

"Военните ведомства на Русия и Китай са обединени в своите оценки на глобалните процеси и имат общо разбиране какво трябва да се направи в настоящата ситуация", посочи Белоусов.

Той съобщи, че се е срещнал със заместник-председателя на централната военна комисия на Китай Джан Йоуся за "много съществени" разговори.

Министерството на отбраната на Китай заяви след срещата, че и двете страни се надяват да задълбочат и разширят военните отношения и да поддържат обмен на високо ниво.

Посещението на Белоусов в Пекин се състоя в момент, когато китайската армия се зарече да предприеме допълнителни действия срещу Тайван, ако е необходимо, след организирането на еднодневни военни учения, които Пекин определи като предупреждение за "сепаратистки действия" и които бяха осъдени от тайванското и американското правителство.

Китай и Русия обявиха партньорство "без граници" през февруари 2022 г., когато президентът Владимир Путин посети Пекин по-малко от три седмици преди силите му да нахлуят в Украйна, предизвиквайки най-смъртоносната сухопътна война в Европа след Втората световна война.

През май тази година Путин и китайският му колега Си Дзинпин обещаха "нова ера" на партньорство между двата най-силни съперници на Съединените щати, които те представят като агресивен хегемон от Студената война, сеещ хаос по света.

Путин и Си се договориха и да задълбочат своето "стратегическо партньорство", отбеляза Белоусов, без да предоставя подробности, и изрази увереност, че "предстои ползотворна работа и приемането на значими, тежки решения".

Миналата седмица Русия заяви, че стои рамо до рамо с Китай по азиатски въпроси, включително относно критиките срещу стремежа на САЩ да разширят влиянието си и "умишлените опити" да разпалят ситуацията около Тайван.

САЩ твърдят, че Китай подкрепя военните усилия на Русия в Украйна, като доставя т.нар. стоки с двойна употреба, включително микроелектроника, които могат да ѝ помогнат да създава оръжия. Китай отрича да е предоставял оръжия на която и да е страна и подчертава, че нормалната търговия с Русия не трябва да бъде прекъсвана или ограничавана.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Браво.

Преди 1 часа

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.