• 05 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7734
  •  GBP / BGN 2.3357
  •  CHF / BGN 2.0820
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Орлин Колев: Последните промени в Конституцията не са еднозначни

Орлин Колев: Последните промени в Конституцията не са еднозначни

/КРОСС/ Конституцията допуска и управителя, и подуправителите на БНБ да бъдат назначени за служебни премиери, но от тях зависи дали са готови да рискуват евентуална международна кариера. Това каза конституционалистът Орлин Колев в предаването "Денят започва" по БНТ.

По думите му въпреки че българските закони разрешават подобно назначение, това противоречи на външните правила на Европейската централна банка.

Според юриста последните промени в Конституцията не са еднозначни и обвързват предсрочните избори с назначаването на служебния кабинет и с това пораждат различни тълкувания. Според едното трябва да се назначи служебно правителство и тогава да се определи дата на изборите. Според второто тълкуване обаче, двете неща не са обвързани.

"Както в математиката, така и в конституционното право съществуват аксиоми и една от аксиомите в конституционното право е, че не може да се възпрепятства провеждането на предсрочните парламентарни избори. Ако отправим питане до тези, които са гласували този текст, до народните представители и ги попитаме какво точно са имали предвид, не съм сигурен какъв точно отговор ще получим", коментира Орлин Колев.

Колев коментира и казуса с премиера Димитър Главчев - според него няма пречка той да се върне както на поста служебен министър-председател, така и като председател на Сметната палата.

"Рискът от това Главчев да се окаже в несъвместимост е изключително малък, аз не виждам такъв проблем. Назначаваното му е обусловено от текстове в Конституцията", каза още преподавателят по право.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какъв конституционалист е тази свиня , най - обикновена дунавска бяла свиня от видинско .

21.08.2024 11:11:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.