-
28 Май 2025 |
USD / BGN 1.7282
GBP / BGN 2.3289
CHF / BGN 2.0887
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C
Тази подправка може да потисне активността на коронавируса

13 Октомври 2020 | 18:02

/КРОСС/ Обикновеният черен пипер може да потисне активността на коронавируса, съобщи Нейшън нюз, позовавайки се на резултатите от индийско проучване.
Подправката дължи способността си да се свързва и инхибира вируса, който причинява болестта COVID-19, на алкалоида пиперин. Въпросният алкалоид придава характерните аромат и пикантност на черния пипер.
В настоящото проучване специалисти от Индийския технологичен институт са съставили компютърен модел за взаимодействие на коронавируса с различни подправки. Оказало се, пиперинът инхибира най-ефективно коронавирусната активност.
Количеството на пиперина зависи от това къде е отглеждана подправката. Например, пиперът от Шри Ланка съдържа 15 на сто алкалоид, а от Виетнам, Индия и Малайзия - от 2 до 7 процента.
Според учените пиперинът се свързва и инхибира някои области на SARS-Cov-2, включително тези, които отговарят за проникването на патогена в тялото и по-нататъшното му размножаване.
-
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
28 Май 2025 | 19:06
Наталия Киселова се срещна с представители на Национална асоциация на председателите на Общински съвети в Република България28 Май 2025 | 17:34
Възстановено е движението по път I-3 Плевен – Златна Панега в участъка Телиш – Радомирци28 Май 2025 | 17:19
Заместник-министър Тошев: Климатичните промени налагат спешна мобилизация за опазване на полезащитните горски пояси в Добруджа28 Май 2025 | 17:04
Д-р Джема Грозданова: Време е да се финализира процедурата за избор на омбудсманПОЛИТИКА