-
10 Май 2025 |
USD / BGN 1.7382
GBP / BGN 2.3072
CHF / BGN 2.0911
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C
Тази подправка може да потисне активността на коронавируса

13 Октомври 2020 | 18:02

/КРОСС/ Обикновеният черен пипер може да потисне активността на коронавируса, съобщи Нейшън нюз, позовавайки се на резултатите от индийско проучване.
Подправката дължи способността си да се свързва и инхибира вируса, който причинява болестта COVID-19, на алкалоида пиперин. Въпросният алкалоид придава характерните аромат и пикантност на черния пипер.
В настоящото проучване специалисти от Индийския технологичен институт са съставили компютърен модел за взаимодействие на коронавируса с различни подправки. Оказало се, пиперинът инхибира най-ефективно коронавирусната активност.
Количеството на пиперина зависи от това къде е отглеждана подправката. Например, пиперът от Шри Ланка съдържа 15 на сто алкалоид, а от Виетнам, Индия и Малайзия - от 2 до 7 процента.
Според учените пиперинът се свързва и инхибира някои области на SARS-Cov-2, включително тези, които отговарят за проникването на патогена в тялото и по-нататъшното му размножаване.
-
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
10 Май 2025 | 09:10
АПИ: Възможно е забавяне в придвижването по магистрала "Тракия" през уикенда заради ремонти10 Май 2025 | 08:50
Столична община организира предаване на отпадъци от мазета и тавани в квартал "Слатина" от 10:00 до 14:00 часаПОЛИТИКА