• 08 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Какво е pH на косата и защо е важно?

Какво е pH на косата и защо е важно?

/КРОСС/ Нивото на рН - заедно с протеините и хидратацията - определя здравето, силата, дължината, формата и цвета на косата ни. За да изглежда косата красива и за да бъде в топ форма, трябва да се погрижим да запазим нивото на рН в желаните граници.

Какво е pH на косата и защо е важно?

Да си припомним какво учихме в часовете по химия - скалата на рН е от 0 до 14; 0 до 6 е киселинната страна на спектъра, 7 е неутрална, а 8 до 14 е алкална.

Косата е чувствителна на pH и различните стойности могат да оказват влияние върху нейното здраве и външен вид. Обикновено, косата има естествено слабо кисело pH, което се движи между 4,5 и 5,5. Това е важно защото косата е покрита с влагозадържащ слой, наречен кутикула. Кутикулата е съставена от няколко слоя клетки, които се нареждат като покривки на плочки. Тези плочки помагат за запазването на влагата в косъма и предпазването му от увреждания.

Единственият проблем? Повечето продукти, с които третираме косата си, нарушават този деликатен pH баланс и ни изпращат в алкалната част на скалат или повишават ph то. Говорим както за по-агресивни химични процеси като боядисване или изсветляване, така и за привидно безобидни продукти като някои шампоани и др.

Крайният резултат от високо pH на продуктите? Външния слой на косъма се уврежда, кутикулната люспа започва да се повдига и косъмът губи здравина и се накъсва. Да не говорим, че по-алкалното състояние може да повлияе на бактериите и естествените масла по скалпа и да причини пърхот и сърбеж .

Продуктите за коса, като шампоани, балсами и оформители, обикновено имат различни pH стойности. Изборът на продукти с правилна pH стойност може да има съществено значение за здравето и външния вид на косата.

Шампоани: pH стойността на шампоана е от голямо значение, тъй като той почиства косата и скалпа. Шампоаните с по-висока pH стойност (по-основни) могат да отварят кутикулата на косъма, което прави косата по-податлива на увреждания и загуба на влага. От друга страна, шампоаните с по-ниска pH стойност (по-киселини) помагат за затваряне на кутикулата и запазване на влагата в косата.

Балсами: Тези продукти обикновено имат по-ниска pH стойност от шампоаните. Когато те са с кисело или ниско pH, те помагат да се изглажда и затваря кутикулата на косъма след измиване с шампоан. Това помага за запазване на влагата в косата, подобрява нейната еластичност и предпазва от увреждания.

Стилизиращи продукти: Гелове, спреи, пяни и други стилизиращи продукти обикновено имат различни pH стойности. Те могат да бъдат полезни за оформяне и задържане на прическата, но е важно да се изберат продукти с подходяща pH стойност. Високите pH стойности могат да изсушат косата и да я направят крехка, докато ниските pH стойности могат да доведат до прекомерно омекотяване на кутикулата и загуба на обем.

Значението на pH в продуктите за коса е неоспоримо. Правилният избор на продукти с подходяща pH стойност може да помогне за запазване на здравето и красотата на косата. При избора на шампоан, балсам и стилизиращи продукти, внимателно проверете етикета и избирайте продукти, които са съобразени с pH стойността на косата. Така ще постигнете най-добрите резулти!

Как да поддържам pH на косата си в здравословните граници?

Подбирайте много внимателно козметиката за коса и се доверете само на марки, които разбират как да се погрижат за правилния pH баланс на косъма ви. Често натуралните шампоаните, разработени от естествени съставки и без добавки, са по-алкални и вдигнат pH на косъма. Това може да направи косата по-суха и да доведе до накъсване. Тогава е време да преминете към по-киселинни продукти.

Но изборът на козметика за коса не трябва да е сложен и не е нужно да отделяте много време в грижа за pH на косъма. Просто изберете козметика, която дългосрочно ще се погрижи за косата и ще регулира нивото на pH. Опитът ни показва, че продуктите на www.prevelaboratories.eu са едно отлично решение.

Шампоаните им са с оптималното за косата киселинно ниво на pH около 5, доближаващо се до естественното ниво на pH на косата което е между 4,5-5,5 докато балсамите и терапиите са киселинни, а стилизиращите има продукти са близо към неутрално pH- това е една уникално разработена комбинация, която в крайна сметка поддържа идеалното ниво на pH.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.