• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Изстреляха ракета на биогориво, ще бъде космически Uber

Изстреляха ракета на биогориво, ще бъде космически Uber

/КРОСС/ Първата в света ракета на биогориво Stardust 1.0 бе изстреляна в САЩ. Макар и със забавяне, заради минусовите температури, които нарушаваха работата на електронните устройства, ракетата, която може да напише нова страница в историята на космическите изследвания, излетя успешно.

Компанията за рисков капитал bluShift Aerospace работи в продължение на шест години, за да усъвършенства формулата на горивото. Основателят й Саша Дери все още не е разкрил състава му, но казва, че необходимите компоненти им има във фермите по целия свят.

"Стремим се да докажем, че биогоривото може да работи не по-зле, а в някои случаи дори по-добре от традиционното ракетно гориво. Намалява разходите за доставка на килограм товар в орбита и е напълно нетоксично, което е по-добре за околната среда на планетата", каза Дери.

Stardust е малка ракета с дължина само шест метра и тегло 250 килограма. Предимството й е, че полетът е евтин, не изисква високотехнологична инфраструктура и атова е по-достъпно. С нея компании, изследователи и дори студенти биха могат по-често да експериментират и тестват различни продукти в космоса.

„Имаме космически товарни влакове, представени от SpaceX и ULA ,и космически автобуси - средни ракети. Те извеждат тонове товари в орбита. Но засега няма услуга за една-две пратки, няма космически Uber. Искаме да сме този Uber", казва Саша Дери.

В първия си полет Stardust се извиси само на една миля и се приземи с парашут. Следващият полет ще бъде суборбитален и тогава нова версия на ракетата, наречена Red Dwarf, ще достигне до околоземната орбита.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.