• 08 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8051
  •  GBP / BGN 2.3171
  •  CHF / BGN 2.0140
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 27°C

6-ма души с меланом получиха шанс да се излекуват напълно, просто защото провериха кожата си навреме

6-ма души с меланом получиха шанс да се излекуват напълно, просто защото провериха кожата си навреме

/КРОСС/ Профилактиката е ценен инструмент за превенция на рака на кожата и може да помогне за спасяването на човешки живот. 180 души се прегледаха безплатно при един от водещите специалисти по кожни тумори у нас - доц. д-р Ива Гаврилова - и получиха компетентна грижа и съвети как да пазят кожата си здрава. Онкохирургът организира кампания за безплатни профилактични прегледи за трета поредна година през май, във връзка със Световния месец за повишаване осведомеността за меланом.

„Това е инициатива, която провеждам ежегодно, защото вярвам, че тя обслужва важна потребност за здравето", каза доц. Гаврилова и подчерта, че ракът на кожата може да бъде смъртоносен, но той е напълно лечим, когато се открие рано. „Затова искам да насоча вниманието на хората към превенцията, да наблюдават кожата си за съмнителни промени и да се обръщат към специалист навреме", призова лекарят.

По данни на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV), меланомът - най-опасната форма на рак на кожата - има петгодишна преживяемост от 95%, когато е открит и лекуван, преди да се разпространи в лимфните възли. Обратно, петгодишната преживяемост при меланоми с близки и далечни метастази, е съответно 64% и 23%. В България се регистрират над 600 нови случая годишно. Средната възраст на пациентите с меланом е 55 години, с пик 70-79 г., но се наблюдава тенденция към значително „подмладяване" на засегнатите.

Затова тази година фокус на кампанията на доц. Гаврилова бяха хора с потенциално опасни образувания и изменени бенки, както и застрашени групи, при които има по-висок риск от развитие на кожни тумори, в т.ч. кръвни родственици на пациенти с меланом, бременни или наскоро родили жени, хора с голям брой бенки по тялото, любители на солариумите или с множество изгаряния на кожата в ранна възраст.

"Наблюденията ми с всяка изминала година показват, че хората са все по-информирани за кожните тумори и се отнасят по-отговорно към слънцезащитата и другите средства за превенция. В същото време голяма част от тези, които се записаха за безплатен преглед, споделиха, че никога преди това лекар не е проверявал кожата им за признаци на кожен рак", каза доц. Гаврилова.

В рамките на кампанията са установени 9 кожни карцинома и 6 начални форми на меланом. Ранното диагностициране им дава шанс своевременно да започнат терапия и да се излекуват напълно. На петима души е препоръчано превантивно отстраняване на потенциално опасни образувания.

Доц. Гаврилова благодари на клиниките-партньори, които подкрепиха инициативата, за тяхната социална ангажираност и грижа към пациентите: МЦ „Надежда", Хигия NV, ДКЦ „Трансхеликс", „Д-р Гаврилови Онкоконсулт", iClinic - София.

„Профилактиката е важна, защото много от тези лезии може би не биха били открити и лекувани навреме", подчерта доц. Гаврилова и призова хората поне веднъж в живота си да се прегледат при специалист, който да огледа внимателно цялата кожна повърхност и да посочи имат ли опасни образувания, трябва ли да се проследяват и колко често да го правят.

Кампанията в цифри:

Общ брой прегледи: 180
По категории:
- Бременни и наскоро родили жени - 25;
- Родственици на пациенти с меланом - 42-ма;
- Пациенти със съмнителни бенки - 88;
- Прегледи в партньорство с „Меланом пациентска общност в България" и iClinic - София - 25 безплатни фотофайндер диагностики на пациенти с вече поставена диагноза меланом.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.