• 24 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7568
  •  GBP / BGN 2.3502
  •  CHF / BGN 2.0721
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Червената къща посреща публиката от октомври с широка палитра от събития

Червената къща посреща публиката от октомври с широка палитра от събития
Театър, музика, изобразително изкуство, танц са в календара на пространството за култура

/КРОСС/ Богата и разнообразна програма дава старт на „Преоткриването" на Червената къща. През октомври публиката в София ще гледа театър, музика, изобразително изкуство, танц в най-новото независимо пространството за култура на столичната улица „Любен Каравелов" 15.

От 2 до 4 октомври жителите и гостите на София имат възможността да разгледат за първи път изложбата ALTER EGO, в която авторът Пламен Христов показва двойствеността на човешката природа.

На 3 октомври Ованес Торосян и Петко Венелинов ще изиграят спектакъла „Колега" - комедия за размисъл, разказваща историята на двама шофьори на маршрутки, които остават без работа и попадат в театъра като сценични работници.

Фестивалът „180 градуса" на Лабораторията за иновативно изкуство ще се проведе от 5 до 7 октомври, като в последния ден вратите на Червената къща ще бъдат отворени за посетители. Фестивалът събира на едно място международни артисти от различни дисциплини, които търсят своите интерпретации на тазгодишната тема: tacet.

На 11 октомври студенти на Ивайло Христов представят спектакъла „Суматоха" от Йордан Радичков, разказващ историята, по думите на самия автор, за разните му там бели вълци, изгубени прасета, високомерни патки и хитри лисици.

Кукленият спектакъл на Румен Гаванозов и Мила Коларова „Малката нула", отличен с награда „Икар" 2022 в категория „Постижения в кукленото изкуство", е вдъхновен от едноименното стихотворение на Джани Родари. Той ще бъде изигран в Червената къща на 13 октомври от 17:30 часа. В него малката Нула е изправена пред поредица от приключения в света на цифрите от 1 до 9.

Трагедия на несправедливостта, на отмъщението, на ценностите или „Медея" с режисьор Мартина Георгиева ще могат да гледат зрителите за първи път на 16 октомври. Един архетипен женски образ, поставен пред дълбока морална дилема - дали в стремежа си за справедливост и отстояване на достойнство и чест да пожертва абсолютно всичко.

„Мъртвешки танц" - една съвременна театрална постановка с елементи на танцов, имерсивен театър и пърформанс на студенти от Нов български университет с режисьор Ивелина Колева, ще бъде в Червената къща на 20 октомври.

Петър Петров - Перо излиза на сцената на Червената къща с моноспектакъла „Морфин", режисьор Кристина Беломорска, на 23 октомври от 19:30 часа. Театрално-визуалният спектакъл взима на мушка мястото на човека в света и изследва деструктивното разпадане на личността в битка между разума и чувствата, божественото и земното, реалното и нереалното.

Вечер на джаза с Росен Захариев и Александър Логозаров под името „Двама в лодка" ще зарадва публиката на 26 октомври от 20:00 часа. В това "плаване" те ще навигират през свои авторски и спонтанни композиции, American songbook пиеси.

Още един спектакъл на Ованес Торосян е в програмата на Червената къща за октомври. Да останеш забравен, но да не можеш да си тръгнеш... DemoнЯ е спектакъл, в който спомените и родовата памет се сблъскват със съвремието. Представлението ще бъде на 27 октомври, отново от 19:30 часа.

Програмата на Червената къща е формирана в резултат от постъпилите артистични идеи през отворената покана за творчески предложение, публикуване през юни в страниците на Artvent и Червената къща. Мисията на новото независимо пространство в столицата, е да даде възможност и поле за изява на млади артисти от всички сфери на сценичното изкуство, както и да развие и разшири мащабите на съвременното българско културно наследство. Зад нея стои арт директорът на пространството Петър Петров - Перо, а идеята за „Преоткриването" на един от символите на културата в София е на Artvent - компания, която през последните три години се наложи като водещ фактор в създаването, организирането и разпространението на театрални и музикални продукции в страната и чужбина.

Предпремиерно за сезона Червената къща посрещна един от най-известните артисти в сферата на пантомимата Паоло Нани, който представи пред публиката в София спектакъла си „Писмото" през септември.

След като през години пространството е отваряло и затваряло врати неколкократно по различни причини, сега идеята е то да бъде „преоткрито", следвайки и желанието на Андрей Николов, споделено в интервю за вестник "Литературен глас". Попитан какво ще се случи с неговите ателиета, той отговаря: „Други ще работят в тях. Аз направих къща не само за себе си".

Червената къща онлайн:

Web: https://theredhouse.bg
Facebook: https://www.facebook.com/theredhousebg
Instagram: https://www.instagram.com/theredhousebg


Повече информация за Червената къща

Червената къща е била дом и творческо ателие на скулптура Андрей Николов. По негова идея и скица архитект Иван Васильов проектира и изгражда сградата през 1929 година на столичната улица „Любен Каравелов" 15. Къщата носи духа и стила на Андрей Николов, който той сам описва като: „Никакъв. Мой. Естествено повлиян от Италия.".

Над входната врата на Червената къща стои надпис на италиански език: „Voi che entrate qui lasciate ogni cattivo pensiero", който е по думите на Данте: „Надежда всяка тука оставете, вие, що пристъпвате тук" от „Божествена комедия".

По желание на Андрей Николов след смъртта му къщата е дарена на държавата за стопанисване и извършване на обществени и културни дейности. Сградата е частично отчуждена през 1974 година, а две години по-късно синът на скулптора дарява останалата част. Червената къща е публична държавна собственост. През 2000 година с решение на Върховния административен съд части от имота са върнати на наследниците. След пълно реставриране, през 2004 година тя става център за култура и дебат, който обаче е затворен десет години по-късно.

Повече информация за Artvent

От три години Artvent се развива динамично в продуцирането и организирането на театрални постановки и големи музикални събития. Работи с актьори като Теодора Духовникова, Иван Бърнев, Владимир Зомбори, Весела Бабинова, Елена Телбис, Бойко Кръстанов, Стефания Колева и др. Компанията стои и зад организацията на големи концерти и събития в „Арена София" на Любо Киров, Миро, „Като две капки вода: Финалът" и др.

Със своя уникален за пазара модел - да събира в рамките на компанията целия процес на реализиране на творчески проекти, гъвкавост и изключително сработен екип от експерти в различни сфери Artvent създава собствени творчески продукции, осъществи над 1000 събития в страната и чужбина пред стотици хиляди души публика, достига до милиони чрез онлайн и аутдор реклама, партнира си с един от най-уважаваните артисти в страната, с институции, организации и други бизнеси.

Компанията е основана през март 2021 година от Ваня Симонска (дългогодишен журналист и един от първите хора в екипа на Grabo.bg), Атанас Боев (бивш търговски директор на Grabo.bg) и Велизар Величков (съосновател на Grabo.bg, Trendo.bg, 1ForFit, завършил НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов"). Това, което ги обединява, е общата им визия за развитие и промяна в осъществяването на творчески продукции. По-късно към тях се присъединява Кирил Киров - Кико (Brigada&Co., Global Films, LeaderClass). От средата на миналата година в мениджмънта се включва и Захари Бахаров („База Х") с експертизата си на продуцент. Най-новото попълнение в ръководството е още един актьор с мениджърски опит - Деян Ангелов („Опшън Би").

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.