• 21 Ноем 2024 |
  •  USD / BGN 1.8581
  •  GBP / BGN 2.3487
  •  CHF / BGN 2.1044
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Любопитни факти за традиционната българска кухня

Любопитни факти за традиционната българска кухня

/КРОСС/ Традиционната българска кухня е богата, автентична и древна. Макар в нея да са привнесени ястия от други култури, предвид историческото минало на българина, традиционните български ястия и продукти са толкова отличителни, че дори чужденците, посетили България и опитали традиционните ни гозби, ги разпространяват по цял свят.

Нашата кухня със сигурност е един от силните ни поводи за гордост. Тя в голяма степен отразява и отношението ни към дома и семейството, към народните традиции и вярвания, отразява нашия светоглед.

РАЗНООБРАЗИЕ

Традиционната българска кухня е изключително пъстра, разнообразна и невероятно вкусна. Характерни са туршиите, салатите, тестените изделия - цяла кулинарна палитра, студените и топли супи, яхниите с неизменния лук, топеници и разядки, гозбите с български подправки, както и специфични ястия, които можете да вкусите само в определени райони на страната, например родопските ястия.

Значителна част от ястията се приготвят по стари рецепти, предавани от поколение на поколение векове наред. Тези ястия са на почит и днес, макар някои от тях да носят и отпечатъка на времето с видоизмененията си.

ПРОДУКТИ

В страната се отглежда голямо разнообразие от плодове и зеленчуци с превъзходни вкусови качества. Когато пазаруваме в магазина също е добра идея да се придържаме към продуктите, отгледани и расли в наша почва. Българските марки в Kaufland предлагат свежест и автентични български съставки и продукти от български производители, пазещи традицията на българина за единение със земята. Една от българските марки е Брей!, за която традиционно българското е издигнато в култ. Марката предлага разнообразие от продукти - от кисело мляко и люти чушки до кайма и месни деликатеси.

ХРАНИ

У нас хлябът винаги е присъствал на масата. Той е светиня и символ на нашата кухня, заема особено място в почти всички обреди и народни традиции. За българина хлябът е символ на нещо свято и непокорно и затова трябва да се уважава и цени. От миналото до днес, различните видове хляб са се консумирали в съчетание и като допълнение на всички други ястия на трапезата. Но хлябът се е и се консумира и съвсем самостоятелно. Освен, че не сяда на трапезата без хляб, българинът приготвя погачи и пити за празник, дори гостите си посреща с хляб и сол или мед. От погачи до баници и обредни хлябове - тестените изделия в българската кухня заемат основно и почетно място.

Вече споменахме супите на българската кухня. Сгряващата душата течност, с изключителни съставки и подправки е част от традициите в българската национална кухня от незапомнени времена. Сред най-обичаните представители от групата на тези храни са шкембе чорбата, зеленчуковата супа, домашната пилешка супа и боб чорбата. От студените супи на особена почит е тараторът. Супите често са придружени на трапезата от овкусени или пресни, често и мариновани люти чушки. Топлата супа може да се обогати и с млян червен пипер, който според вкуса на похапващия отново може да бъде лют или апетитен.

Прясното мляко е основа за попара и редица десерти. Консумира се топло или студено. Към топлото мляко често се прибавя лъжица мед или захар. Киселото мляко пък ни прослави по целия свят и съвсем неслучайно. Вкусно и полезно, върви с почти всяко българско ястие и е неизменен другар на баницата в българската трапеза.

НАПИТКИ

Напитките в нашата традиция заемат не по-маловажно място от храната. От обредите и ритуалите се е появила и традицията за домашно производство на вино. Виното за българина е „течно злато" и точно това определение е дал народът на тази напитка. Вино по българските земи се е произвеждало още преди повече от 5000 години.

Днес според географското разположение на различните райони, в които се отглеждат лозя, можем да се гордеем с някои типично български сортове като: „Гъмза", „Червен мискет", „Широка мелнишка лоза", „Рубин", „Мавруд", „Памид" и „Димят".

Другата традиционна напитка пък дядовците ни наричат „огнена вода" и разбира се, това е ракията. Тя също е отличителен знак за българската кулинарна традиция.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.