- 21 Ноем 2024 |
- USD / BGN 1.8581
- GBP / BGN 2.3487
- CHF / BGN 2.1044
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
Любопитни факти за традиционната българска кухня
15 Септември 2021 | 16:11
/КРОСС/ Традиционната българска кухня е богата, автентична и древна. Макар в нея да са привнесени ястия от други култури, предвид историческото минало на българина, традиционните български ястия и продукти са толкова отличителни, че дори чужденците, посетили България и опитали традиционните ни гозби, ги разпространяват по цял свят.
Нашата кухня със сигурност е един от силните ни поводи за гордост. Тя в голяма степен отразява и отношението ни към дома и семейството, към народните традиции и вярвания, отразява нашия светоглед.
РАЗНООБРАЗИЕ
Традиционната българска кухня е изключително пъстра, разнообразна и невероятно вкусна. Характерни са туршиите, салатите, тестените изделия - цяла кулинарна палитра, студените и топли супи, яхниите с неизменния лук, топеници и разядки, гозбите с български подправки, както и специфични ястия, които можете да вкусите само в определени райони на страната, например родопските ястия.
Значителна част от ястията се приготвят по стари рецепти, предавани от поколение на поколение векове наред. Тези ястия са на почит и днес, макар някои от тях да носят и отпечатъка на времето с видоизмененията си.
ПРОДУКТИ
В страната се отглежда голямо разнообразие от плодове и зеленчуци с превъзходни вкусови качества. Когато пазаруваме в магазина също е добра идея да се придържаме към продуктите, отгледани и расли в наша почва. Българските марки в Kaufland предлагат свежест и автентични български съставки и продукти от български производители, пазещи традицията на българина за единение със земята. Една от българските марки е Брей!, за която традиционно българското е издигнато в култ. Марката предлага разнообразие от продукти - от кисело мляко и люти чушки до кайма и месни деликатеси.
ХРАНИ
У нас хлябът винаги е присъствал на масата. Той е светиня и символ на нашата кухня, заема особено място в почти всички обреди и народни традиции. За българина хлябът е символ на нещо свято и непокорно и затова трябва да се уважава и цени. От миналото до днес, различните видове хляб са се консумирали в съчетание и като допълнение на всички други ястия на трапезата. Но хлябът се е и се консумира и съвсем самостоятелно. Освен, че не сяда на трапезата без хляб, българинът приготвя погачи и пити за празник, дори гостите си посреща с хляб и сол или мед. От погачи до баници и обредни хлябове - тестените изделия в българската кухня заемат основно и почетно място.
Вече споменахме супите на българската кухня. Сгряващата душата течност, с изключителни съставки и подправки е част от традициите в българската национална кухня от незапомнени времена. Сред най-обичаните представители от групата на тези храни са шкембе чорбата, зеленчуковата супа, домашната пилешка супа и боб чорбата. От студените супи на особена почит е тараторът. Супите често са придружени на трапезата от овкусени или пресни, често и мариновани люти чушки. Топлата супа може да се обогати и с млян червен пипер, който според вкуса на похапващия отново може да бъде лют или апетитен.
Прясното мляко е основа за попара и редица десерти. Консумира се топло или студено. Към топлото мляко често се прибавя лъжица мед или захар. Киселото мляко пък ни прослави по целия свят и съвсем неслучайно. Вкусно и полезно, върви с почти всяко българско ястие и е неизменен другар на баницата в българската трапеза.
НАПИТКИ
Напитките в нашата традиция заемат не по-маловажно място от храната. От обредите и ритуалите се е появила и традицията за домашно производство на вино. Виното за българина е „течно злато" и точно това определение е дал народът на тази напитка. Вино по българските земи се е произвеждало още преди повече от 5000 години.
Днес според географското разположение на различните райони, в които се отглеждат лозя, можем да се гордеем с някои типично български сортове като: „Гъмза", „Червен мискет", „Широка мелнишка лоза", „Рубин", „Мавруд", „Памид" и „Димят".
Другата традиционна напитка пък дядовците ни наричат „огнена вода" и разбира се, това е ракията. Тя също е отличителен знак за българската кулинарна традиция.