• 26 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8068
  •  GBP / BGN 2.3463
  •  CHF / BGN 2.0847
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Кузман Илиев: Ако не дисциплинираме бюджета и дефицитът е над 3%, ще видим еврозоната през крив макарон

Кузман Илиев: Ако не дисциплинираме бюджета и дефицитът е над 3%, ще видим еврозоната през крив макарон

/КРОСС/ Ако не дисциплинираме бюджета и дефицитът е над 3%, ще видим еврозоната през крив макарон. Това каза снощи в предаването "Лице в лице" по БТВ икономистът Кузман Илиев.Като страна в борд, ние имаме голям валутен риск. Когато правиш големи дефицити, има риск да се стигне дотам, че да не можеш да плащаш пенсии и Международният валутен фонд да ти извие ръцете, за да трябва да промениш валутния курс, да се отвърже валутният курс, предупреди той.

Икономистът Любомир Дацов коментира изказването на управителя на Българската народна банка Димитър Радев, че е необходимо спешно дисциплиниране на държавния бюджет.

Бюджетът и БНБ трябва да вървят ръка за ръка. Политиката в последните 3 г. води до свръхдефицит в бюджета и това е път към никъде. Ние стигнахме до края на този път. Време е някой да се усети, че трябва да прави тотално различна политика. В предизборната кампания трябваше да има един основен въпрос - как ще консолидирате бюджета - дали ще намалявате разходи или ще вдигате данъци, заяви Дацов.

Кузман Илиев отбеляза, че при постоянно увеличаващи се разходи и забавящи се приходи се получава дупка. Въпросът е как оправяш дупката - дали вдигаш данъците и убиваш бизнеса и смазваш средната класа, или управниците се събират и казват - овладяваме разходите, добави той.

Трябва да не продължаваме по този начин. Защо ни е управление, ако ще вървим по инерция. Отказът на политическите партии да управляват трябва да бъде наказан или да бъдат наказани политиците, които доведоха до това нещо, коментира Любомир Дацов.

Според Кузман Илиев част от решението на проблема е да се направи административна реформа.

Има риск съществуващата в момента нестабилност да се развие и да се стигне до стагнация в икономиката, посочи Любомир Дацов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.