• 21 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8031
  •  GBP / BGN 2.3518
  •  CHF / BGN 2.0805
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Електроразпределение Юг бе домакин на годишната среща на LIFE проектите в България

Електроразпределение Юг бе домакин на годишната среща на LIFE проектите в България
Проектът „Безопасна мрежа за бургаските езера“ на Електроразпределение Юг, с партньор БДЗП, се осъществява по програма LIFE на Eвропейската комисия

/КРОСС/ Електроразпределение Юг бе домакин на годишната среща на LIFE проектите в България 

Проектът „Безопасна мрежа за бургаските езера" на Електроразпределение Юг, с партньор БДЗП, се осъществява по програма LIFE на Eвропейската комисия.

На 9 и 10 октомври 2024 г. в Бургас се състоя годишната среща на проектите в България, които се осъществяват по програма LIFE на Eвропейската комисия. Домакин на срещата беше Електроразпределение Юг (част от EVN). Дружеството е бенефициент по проект "Безопасна мрежа за бургаските езера" (LIFE Safe Grid for Burgas), в партньорство с БДЗП (Българското дружество за защита на птиците), като проектът е съфинансиран от програма LIFE. Проектът се реализира в района на 4 зони от мрежата НАТУРА 2000 в обл. Бургас - Атанасовско езеро, Бургаско езеро, комплекс Мандра - Пода и Поморийско езеро, над които минава един от най-големите миграционни пътища на птиците в Европа - Via Pontica.

В годишната среща на LIFE проектите участваха над 50 участника от различни организации - институции, НПО, представители на бизнеса, общини и др. С презентация се включи и ръководството на Националното звено за контакт (НЗК) по програма LIFE за България към Министерство на околната среда и водите (МОСВ), както и експерт по програма LIFE, Агенция CINEA на Европейската комисия. 

На срещата присъстваха Здравко Братоев, зам.-председател на Съвета на директорите на Електроразпределение Юг, г-жа Калина Трифонова, зам.-председател на Съвета на директорите на EVN България, г-жа Чанка Коралска, зам.-кмет на община Бургас, проф. Мария Нейкова, областен управител на област Бургас и др. 

В рамките на форума бяха представени над 25 проекта в различни сфери на екологията, биоразнообразието, опазване на околната среда, кръговата икономика и др. 

Участниците в семинара посетиха и природозащитния център „Пода" до Бургас, където еколози от БДЗП информираха за значимостта на бургаските влажни зони за миграцията на птиците от цяла Европа. ЕР Юг представи и дейности на терен за обезопасени въздушни електропроводи в района на с. Братово. Електропроводите са обезопасени с най-модерни средства за защита и показват висока ефективност. След обезопасяването няма констатирани жертви и аварийни изключвания.

Проектът „Безопасна мрежа за бургаските езера" на Електроразпределение Юг има за цел да защити застрашени видове птици от токов удар по миграционния път Via Pontica - вторият по значимост миграционен път на дивите птици в Европа. До момента по проекта са обезопасени над 1200 ел. стълба, което представлява близо 120 км безопасна наземна инфраструктура за птиците. В резултат на тази дейност не са регистрирани случаи на загинали птици в района на обезопасените стълбове и аварийността по мрежата е сведена до минимум. Това показва ефективните технически решения, които са приложени от дружеството.

Общата стойност на проекта е близо 5,5 млн. евро, като 75% от средствата се осигуряват от програма LIFE на Европейската комисия, а 25% - от Електроразпределение Юг.

Проект "Безопасна мрежа за бургаските езера: http://lifesafegridforburgas.bg/bg/ 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.