-
09 Май 2025 |
USD / BGN 1.7313
GBP / BGN 2.3075
CHF / BGN 2.0974
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C
„Троянска луканка“ е регистрирана като храна с традиционно специфичен характер

19 Януари 2023 | 08:15

/КРОСС/ Европейската комисия (ЕК) одобри вписването на наименованието „Троянска луканка“ в регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ), който е част от Схемите за качество. Това е шестата храна, регистрирана от България. По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба.
Тази луканка е пресован сурово-сушен и сурово-пушен месен продукт. Приготвя се от раздробено говеждо или биволско месо и свинско месо, натурални подправки и спомагателни суровини. Има характерен, умерено солен вкус и изразен аромат. Традиционният начин на производство при процеса на сушене и опушване е направил този вид продукт уникален за България. „Троянска луканка“ е произведена за първи път от майстор Илия Таслаков в гр. Троян. Той е един от най-старите производители на луканка в страната. През 1883 г. е внесъл в България машините за мелене на месо.
По традиция производството на луканката се осъществява сезонно в естествени сушилни в балканските региони с подходящи климатични условия.
Инициативата за регистрация на „Луканка Троянска“ / „Троянска луканка“ като ХТСХ е на Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“, което подаде заявление в Министерство на земеделието през месец януари 2020 г.
Новото наименование ще бъде добавено към списъка на ЕК с общо 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени.
-
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
09 Май 2025 | 15:53
Ремонтни дейности се извършват в участъци на АМ „Тракия“ в областите София, Пловдив и Сливен. Шофирайте внимателно!09 Май 2025 | 15:38
Потребители на „Топъл обяд“ в Асеновград научиха как да се пазят от ало измамниците09 Май 2025 | 14:47
Българският Червен кръст благодари за подкрепата по повод Световния ден на Червения кръст и Червения полумесецПОЛИТИКА