• 27 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7533
  •  GBP / BGN 2.3443
  •  CHF / BGN 2.0692
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Доц. Спас Ташев: Албанците ще бъдат факторът за политически промени в Северна Македония

Доц. Спас Ташев: Албанците ще бъдат факторът за политически промени в Северна Македония
Журналистът Костадин Филипов също смята, че тази етническа общност иска най-много присъединяване към ЕС

/КРОСС/ От една година сценарий, при който ЕС разделя РС Македония и Албания по пътя към присъединяването им, ставаше все по-реалистичен. Неведнъж бяха отправяни предупреждения към Скопие, че ако не предприеме реални реформи на държавната система, вероятността да бъде разглобен пакетът с Тирана е голяма. Властите очакваха именно това, но се опитваха да представят България като виновник за ситуацията. Това каза в ефира на "Твоят ден" доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека към БАН.

По думите му бездействието на властите в Скопие тласка страната към проекта на Белград "Сръбски свят". "Албанците ще бъдат факторът за политически промени в Северна Македония. Тирана е вече едни гърди напред, има вероятност македонските албанци да започнат да придобиват албанско гражданство, ако политиката на Скопие не се промени", коментира той.

Журналистът Костадин Филипов също смята, че за управляващите в РС Македония решението на ЕС не е никаква изненада. "Достатъчно много сигнали бяха подадени към правителството на Мицкоски, че е възможен такъв вариант и, че страната е в риск да бъде отделена от Албания. На 15 октомври се очаква втората междуправителствена среща. Много по-тревожно обаче е това, което ще се случи вътре в самата РС Македония. Как ще реагира албанската етническа общност е най-интересно. Те искат присъединяване към ЕС, за да живеят всички заедно в държава без граници - Косово, РС Македония, Албания", отбеляза той.

По думите му, след решението за разделяне на страните Мицкоски е сменил реториката, обръщайки се към ЕС с обвинения в двойни стандарти.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ДС Буда

ДС-читакът "Иван" и помак-животновъд, завършил само животновъдния техникум в Ст.Загора (където 18-годишен е ДС-вербуван за доноснок по помашка линия по време на "възродителния процес") станал "д-р" по демография, че и "доц." от ДС-кариерата?! Аман от дебили с ДС-научни и милиционерско-генералски титли и звания!

Преди 34 минути

Анонимен

Ако в Македония въведат само едно гражданство без двойно, тройно, .... всичките албанци ще предпочетат албанското и съответно ще изгубят правото да гласуват, да имат депутати, министри, кметове, чиновници! Интересно купувачите на БГ-паспорти какво ще изберат?!

Преди 47 минути

Анонимен

Проблемите на идентичността на македонците не е с България, а с албанците, което те ще разберат по-късно, но късно и сърбите и българите няма да могат да им помогнат.

Преди 2 часа

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.