• 15 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7939
  •  GBP / BGN 2.3464
  •  CHF / BGN 2.0805
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Министър Малинов: Инвестициите в мрежи и взаимна свързаност са ключът за решаване на проблема с високите енергийни цени в региона

Министър Малинов: Инвестициите в мрежи и взаимна свързаност са ключът за решаване на проблема с високите енергийни цени в региона

/КРОСС/ „Съществува сериозна необходимост от целенасочени инвестиции в мрежи и взаимна свързаност. Решаването на този проблем е ключът към адекватен отговор на предизвикателствата, свързани с високите енергийни цени в региона на Югоизточна Европа. Ето защо подкрепата за всички пазарни участници, включително инфраструктурните оператори, е решаваща." Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на среща със своите колеги от Гърция и Румъния - министрите Теодорос Скилакакис и Себастиан Бурдужа. Тримата разговаряха в рамките на заседанието на енергийните министри от ЕС, което се провежда в Люксембург. Припомняме, че преди месец трите държави излязоха с обща позиция пред ЕС и призоваха за солидарност при решаването на проблема на европейско равнище.

Енергийните министри на България, Гърция и Румъния се обединиха около виждането за необходимост от установяване на навременни мерки, с които да се повиши готовността на региона на Югоизточна Европа. Трябва да продължат анализите за установяване на причините, довели до ситуацията, включително и: анализи на наличността на физическите капацитети за търговия с електроенергия; отчитане на спецификите на националните пазари; съществуващата електроенергийна свързаност в региона на ЮИЕ и преодоляване на съществуващи бариери; повишаване на пазарната взаимосвързаност в ЕС; физическата наличност на капацитети за търговия и тяхното адекватно разпределяне; потенциален дефицит на електроенергия в Украйна през настъпващия зимен период. Тримата министри се съгласиха, че най-ефективен в кризисни времена е общият подход, базиран на координирани действия и взаимна подкрепа.

Министрите Скилакакис, Бурдужа и Малинов оцениха високо обсъждането на темата по време на заседанието на енергийните министри по-рано през деня и отбелязаха необходимостта от координирани действия на европейско равнище, които да предотвратят задълбочаването на проблема през предстоящия зимен сезон.

В рамките на заседанието в Люксембург енергийните министри от ЕС също дискутираха ситуацията с цените на електроенергията и се запознаха с информация от Европейската комисия относно подготовката на зимен сезон 2024/2025 г. Министър Малинов посочи, че високите цени на електроенергията в Югоизточна Европа имат негативен ефект върху икономиката и потребителите и изискват адекватни мерки за адресиране на проблема. „В тази връзка, съвместно с Гърция и Румъния, България изпрати до Европейската комисия анализ на основните причини, довели до тази ситуация и предложения за краткосрочни и дългосрочни мерки", подчерта министър Малинов. По неговите думи, премахването на бариерите пред свързаността между енергийните системи на държавите-членки в ЕС ще подобри сигурността на доставките, ще увеличи гъвкавостта и ще намали ценовата волатилност. „Инвестициите в сигурност на доставките и устойчиво и балансирано енергийно производство са от ключово значение", допълни енергийният министър.

В изказването си в пред Съвета той посочи още, че очакваният потенциален дефицит на електроенергия в Украйна през предстоящия зимен сезон от около 6 GWh налага допълнителен анализ и прилагане на целенасочени мерки, така че да бъдат минимизирани евентуални негативни ценови ефекти върху пазара. „България ще продължи да подпомага солидарно Украйна в процеса по възстановяване на разрушената енергийна инфраструктура. В допълнение разглеждаме и възможни варианти за подпомагане на страната с оглед недостига на електроенергия", допълни министър Малинов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Капут смотан, как да паднат цените при свързаност на субекти с високи цени? Понеже всички в бранша сте много умни, преди години всичкиобясняваха как не ни трабва нома ядрена централа, как имаме енергия, че дори да станем основен износител на Балканите. То така и беше, ама другите строят а вие правите свирки на щатските фирми и стоите на място, като от време на време смотолевите нещо псевдоумно. щатският газ хем скъп, хем го няма, азерският руски газ е скъп заради посредника, руски газ няма и докато сте вие на власт няма да има. Е как да е евтина енергията като суровините са скъпи, а са скъпи понеже сте идиоти и отрязохте клона на който седяхме. Слаба утеха е че Германия загуби много повече от идиотизма и слугинажа си.

Преди 57 минути

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.