• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Световен ден на метрологията

Световен ден на метрологията

/КРОСС/ 20-ти май е Световният ден на метрологията, отбелязващ годишнината от подписването на Конвенцията за метъра през 1875 г. Този договор предоставя основата за световна последователна система за измерване, която е в подкрепа на научните открития и иновациите, промишленото производство и международната търговия, както и подобряването на качеството на живот и защитата на глобалната среда.

Темата на Световния ден на метрологията през 2021 г. е „Измервания за здравето“.  Тази тема е избрана, за да се осъзнае важната роля, която измерванията играят за здравето, а оттам и за  благосъстоянието на всеки един от нас.

Националните метрологични институти по света непрекъснато развиват науката за измерванията чрез разработване и валидиране на нови методи за измерване, независимо от нивото им на сложност. Националните метрологични институти участват в сравнения, координирани от Международно бюро по мерки и теглилки (BIPM- Bureau International des Poids et Mesures), за да гарантират надеждността на резултатите от измерванията по цял свят.

Международната организация по законова метрология (OIML – The International Organization of Legal Metrology) разработва международни рекомендации, целта на които е уеднакняване и хармонизиране на изискванията по света в много области. OIML ръководи също и сертификационна система (OIML-CS), която улеснява международното приемане и глобалната търговия с регулирани средства за измерване.

Тези международни метрологични системи гарантират необходимата сигурност и увереност, че измерванията са точни, като осигуряват стабилна основа за международната търговия днес и ни помагат да се подготвим за предизвикателствата на утрешния ден.

Световният ден на метрологията признава и отбелязва приноса на всички хора, които работят в междуправителствени и национални метрологични организации и институти през цялата година.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.