• 08 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Евтим Милошев: Очакванията ни за летния сезон са много големи

Евтим Милошев: Очакванията ни за летния сезон са много големи

/КРОСС/ Очакванията ни за летния сезон са много големи. Според оптимистичните прогнози ръстът ще е над 10%. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев в предаването „Неделя 150" на БНР.

Възстановяването на туристическия сектор след COVID пандемията върви по-бавно в сравнение с останалите европейски страни, отбеляза той. „Това, което ни дава оптимизъм за тази година, е, че за първите три месеца на годината според Европейската туристическа комисия България е на второ място по възстановяване спрямо 2019 г. Това е много добър показател", обясни той.

Само през почивните дни в началото на май са регистрирани около 80 000 туристически регистрации, което по думите му е добър старт на сезона.

Връщането на 20-процентната ДДС ставка за туристическия бранш от 1 юли ще създаде трудности, смята министърът. „Всички заявки и записвания на организирания туристически поток от чужденци, които идват в България, са започнали при 9-процентна ставка. Когато бизнесът е започнал едно данъчно събитие в едни условия, би било некоректно и несправедливо да се завърши при променени обстоятелства. Специално при туроператорите ДДС-то се изчислява на база маржа, който те правят. Това вече е вид държавна помощ. Интензитетът на държавна помощ също е фактор. Със сигурност нашето министерство и персонално аз ще се опитаме най-малко да поставим този въпрос на дискусия, ще направим нашите постъпления най-вече към Министерство на финансите", заяви Евтим Милошев.

Най-големият проблем в туристическия сектор е липсата на кадри. Голяма положителна стъпка са приетите в последните дни на работата на Народното събрание две поправки в Закона за чужденците в България за виза C и D.

поред него двете поправки ще облекчат режима за чужденците от трети страни, които ще могат у нас да удължават визите и престоя си без да се връщат в страната, в която им е издадена визата.

Голям е проблемът с издаването на визи в Средния изток например. „Консулските ни служби в Непал, Киргистан, Индия, Бангладеш, Алмати са с малък капацитет и голямата битка е Външно министерство и по-специално Консулският отдел да могат да вдигнат този капацитет. Да, водим непрекъснати разговори в тази посока, имат съзнанието за това, но времето тече. Записванията в Индия в момента, където може би е най-голямата криза, са чак за края на годината вече", даде пример Милошев.

Работодатели на големи туристически обекти по Черноморието са обещали на Милошев, че ще дават заплати с 20% по-високи от миналата година.

Тази година 23 плажа са получили „син флаг", което е световен стандарт за чистота. А областните управители имат ангажимент да изберат спасителните екипи на плажове, които не са отдадени под наем или на концесия.

Относно сигурността на туристите в големите комплекси, Милошев, съобщи, че има уверението на Калин Стоянов и след изборите на 9 юни ще има командировани полицаи по черноморските ни курорти. Освен това и от чужбина ще има служители на сигурността, представители на държави с най-многобройни туристи у нас - Полша, Чехия, Румъния и др.

Самият бизнес има интерес да си подобрява туристическия продукт и постоянен контрол от институциите - МВР, Министерство на здравеопазването, МОСВ и Министерство на земеделието, коментира министър Милошев.

"Водата ни е чиста и трябва да се знае, не трябва сами да се хейтим и да създаваме лъжливи новини, по-скоро да знаем, че разполагаме с нещо много добро. Мога да кажа: Преоткрийте Черноморието, идете и се докоснете", препоръча министърът на туризма.

Той обеща, че няма да излиза в отпуска, защото е недопустимо в разгара на туристическия сезон министърът да почива.

„Да ме разпънат на кръст, ако си позволя почивка в сезона. Всяка година аз прекарвам на българското море и ще почивам, ако не съм министър", зарече се Милошев и сподели, че министерският пост е преобърнал живота му.

БНР, „Неделя 150"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Помнещ

Очакванията - много големи... Реалността - малка....

19.05.2024 21:01:27

didier93

Здравейте сър мадам Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем от 2000 лв. до 800 000,00 лв. при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда от него, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес. Имейл: didierdf93 @gmail.com Имейл: didierdf93 @gmail.com

19.05.2024 17:24:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.