• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Румен Радев: България е на трето място по смъртност от COVID-19 в ЕС

 Румен Радев: България е на трето място по смъртност от COVID-19 в ЕС

/КРОСС/ До момента България е на трето място по смъртност в ЕС, но при значително по-висока заболеваемост. В същото време е на 8-мо място в света сред 222 държави. Това е много тревожно състояние". Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с премиера и министри от служебния кабинет. Очаква се те да обсъдят готовността на здравната ни система да издържи на очаквания натиск на COVID-19.

„Хиляди българи загубиха живота си. Затова е важно да имаме ясна информационна кампания. Институциите трябва да знаят какво и как се прави", каза още той.

„Целта ни не е да затворим държавата, а какво може да се направи така че да остане държавата да функционира в голяма степен", добави той
По думите му правителството работи в много сложна обстановка. „Тази криза се застъпва и с много други. Имаме криза и с пожарите. На врата чукат и евентуална мигрантска и политическа криза", каза още президентът.

Президентът Румен Радев уточни, че днешната среща не е да се определя или дискутира локдаун и затваряне на бизнеса, държавни учреждения и училища, а да се информират българите как правителството управлява кризата и какви са мерките, които ще бъдат предприети.
С доклади в срещата участват служебният министър-председател Стефан Янев, служебният заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и министър на социалната политика Гълъб Донев, служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и служебният министър на финансите Асен Василев.

"Случаите на коронавирус се увеличават всеки ден и специалисти смятат, че сме на прага на нова вълна. В тази връзка трябва да има ясно разписани мерки", каза президентът.

Той поздрави здравния министър, че за първи път имаме ясен и подробен план, включително и как да се разгърне здравната система, за да минимализираме последствията от пандемията.

Радев призова здравният министър за гаранции за спокойни и нормални условия на лекарите и медицинските специалисти. Как те ще бъдат оценени и морално, и материално. Очаква също пълна мобилизация на Министерство на здравеопазването, посветено на евентуална нова вълна.

Премиерът Стефан Янев информира, че е направено работно съвещание за действия за превенция и борбата с пожарите.

"За съжаление картината не е никак радостна и трябва да бъдем бдителни. Наистина пожарите в момента са овладени, но опасността е налице", каза той.

България е изпратила екипи към РСМ, за да може пожарът да не премине нашата граница.

Янев призова общинските власти на всички пострадали места да задействат комисиите, които оценяват щетите. Колкото по-бързо има приблизителна стойност, толкова по-бързо може да се вземе решение и да се подпомогнат пострадалите.

За здравната криза Янев каза, че разчитат на експертизата от МЗ, както и на подготвения от тях план, който трябва да е гъвкав по отношение на препоръките и мерките, които се взимат. Премиерът каза, че не може да си позволим с лека ръка да затваряме бизнеси, защото някои бизнеси може и да не отворят след това.

За ваксинацията Янев заяви, че по информация новия вариант Делта преминава по-леко при ваксинирани.

Министърът на социалната политика Гълъб Донев заяви, че 540 лв. помощ за семействата на загиналите в пожарите горски служители не е достатъчна, но тя е съгласно Кодекса за социално осигуряване.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.