• 25 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7472
  •  GBP / BGN 2.3380
  •  CHF / BGN 2.0599
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Доц. Костадин Нушев: Изборът на Сливенски митрополит е важен, за да се пристъпи към патриаршеския избор

Доц. Костадин Нушев: Изборът на Сливенски митрополит е важен, за да се пристъпи към патриаршеския избор

/КРОСС/ Изборът на Сливенски митрополит е важен, за да се пристъпи към патриаршеския избор. Не може да има непълен кворум в Светия синод, тъй като уставната норма изисква тримата кандидати за избор от Патриаршеския избирателен събор да бъдат излъчени от квалифицирано мнозинство. Това каза снощи доц. Костадин Нушев от Богословския факултет на Софийския университет в предаването „Говори сега" по БНТ.

Процедурата по избор на Сливенски митрополит върви към своя завършек. В утрешния ден предстои вторият етап - каноническият избор, който се извършва от архиереите на Светия синод, обясни той. „Можем да говорим за известно успокояване, тъй като епархийските избиратели бяха същите 42-ма, гласували и първия път, не е имало подмяна сред тях. Не е имало отсъствие, редуциран кворум или саботиране с невалидни бюлетини. Може да се каже, че двамата излъчени епископи изразяват волята на епархийските избиратели и предстои да видим църковния каноничен избор за митрополит", поясни доц. Нушев.

За избора на български патриарх е необходимо да има пълен състав на Светия синод.

Според него тримата митрополити, сред които ще се състои изборът за български патриарх, са митрополит Николай, Варненският митрополит Йоан и Врачанският митрополит Григорий. „Мисля, че те са най-вероятните кандидати. Митрополит Йоан успешно се справи със задачата, която му беше възложена от Синод, да организира като наместник-предстоятел избора за Сливенски митрополит. Той е добър, разумен, балансиран митрополит. Той е опитен митрополит и е бил викарен епископ на Софийския митрополит. Митрополит Григорий пък се ползва от доверието на Синода и в момента е наместник-предстоятел на Синода. На него е възложено да ръководи делата на българската патриаршия в този преходен период, в който се организира и избор за Сливенски митрополит, предстои да се организира и патриаршески избор. И той се справя добре, с типичната за него умереност, балансираност, дипломатичност. Митрополит Николай е най-интересният казус. Той заяви, че не би желал кандидатурата му да се издига, само че виждаме, че той също е доста активен. Той е своеобразен лидер на една от групите сред митрополитите. Не е изключено някой от митрополитите да издигнат неговата кандидатура", обясни доц. Нушев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.