• 18 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7558
  •  GBP / BGN 2.3207
  •  CHF / BGN 2.0796
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Станислав Младенов: Пред провал са всички проекти по Плана за възстановяване през МРРБ

Станислав Младенов: Пред провал са всички проекти по Плана за възстановяване през МРРБ
Не повече от 20% са сключените договори по одобрени проекти от София, а остават 15 месеца до крайния срок за изпълнението им, каза общинският съветник от Местна коалиция "БСП за България" в СОС

/КРОСС/ Пред пълен провал са всички проекти по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), които минават през Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). За това предупреди Станислав Младенов, заместник-председател на Постоянната комисия по международно сътрудничество и туризъм, европейски програми и проекти от групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС. Той добави, че не повече от 20% са сключените договори по одобрени проекти от София, а остават само 15 месеца до крайния срок за изпълнението им.

"Проблемът е с административния капацитет в дирекциите на министерството, коментира Станислав Младенов. - Само двама души обработват документите за частни бенефициенти и не повече от 15 души - за общините от цялата страна. Това бави изключително много процеса. До края на поставения срок за изпълнение на проектите, финансирани по Плана за възстановяване и устойчивост остават 15 месеца. А в договорите, които трябва да бъдат подписани тепърва с одобрените бенефициенти, срокът за изпълнение е 18 месеца. Вече физически е невъзможно да се справим с поставените от ЕС срокове. Което означава, че България не само, че няма да вземе и да използва средства, ами ще се наложи да връща пари по Плана за възстановяване и устойчивост".

Според Станислав Младенов, основната вина за очертаващия се пълен провал на България, свързан с ПВУ, е на последните два служебни кабинета, както и на Сглобката преди тях. "Забавянето при изпълнението на Плана не е само в регионалното министерство, ами във всички, коментира Станислав Младенов. - Истината е, че министерствата имат огромни проблеми с административния капацитет, който не може да се справи".

Станислав Младенов отбеляза, че Столична община също е бенефициент по проекти през МРРБ и най-вероятно няма да получи средствата, на които се надява. "Парите за уличното осветление в града са през министерство на енергетиката, но и там има огромно забавяне при подписването на договорите. Има дори процедури, които тепърва трябва да бъдат пуснати за изпълнение. Те най-вероятно дори няма да стартират, тъй като за 15 месеца няма как да бъдат изпълнени и приключени. Над 7 месеца е вече забавянето на оценките на проектите по процедурата за адаптирана работна среда през Министерството на труда и социалната политика. По нея кандидатстват много от общинските дружества. Досега тази програма работеше най-добре от всички. Сега провалът и там е титаничен. А общинските дружества чакат резултати, за да може тези средства да бъдат заложени в бюджетите им за следващата година".

Според общинския съветник от групата на Местна коалиция "БСП за България", в момента има само един шанс страната ни да се възползва от средства по ПВУ преди да изтече срокът в края на 2025 година. "Трябва да бъде направен преглед по общини и там, където има вече готови големи инфраструктурни проекти, те да бъдат включени за финансиране, коментира Младенов. - Това обаче предполага спешно предоговаряне и преформатиране на програмите. Ако и тази възможност бъде изпусната от министрите от служебния кабинет, България ще регистрира грандиозен провал със средствата от Плана за възстановяване и устойчивост".


Пресцентър на Градския съвет на БСП - София

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Господи наистинали сте толкова малоумни. Трудно ли е да назначите допълнителни хора, за подготовката на документите по вече одобрени договори. Те са чиновници, от тях не зависи нищо. Още десет заплати за няколко месеца могат ли да се съпоставят със потенциалните загуби. Ебем ти министъра, ебем ти дирекциите, ебем ти правителството, ебем ти политиците ( обобщаващо) Безпомощно скляпащи мижетурки.

13.09.2024 18:24:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.