• 21 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7516
  •  GBP / BGN 2.3309
  •  CHF / BGN 2.0618
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Валентин Мундров: Смятаме да повишим доверието в машинното гласуване

Валентин Мундров: Смятаме да повишим доверието в машинното гласуване

/КРОСС/ Смятаме да повишим доверието в машинното гласуване. Това каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в предаването "Още от деня" по БНТ.

По повод скандала с изтеклите хешкодове и отмяната на машинния вот през 2023 г., Мундров заяви, че подобна ситуация в момента не може да се случи.

"Поради тази причина днес аз показах на министър председателя залата, в която се удостоверява, и начина, по който това нещо се наблюдава. Дори и мисъл от гледна точка на това да бъдат заснемани или да бъдат неспазвани правилата вече не може да има. Имаме достатъчно добро наблюдение, залата е заключена през цялото време. Докато се работи, всички лични електронни устройства се оставят извън залата, работи се с компютри, които нямат хард диск и връзка с Wi-Fi", обясни Валентин Мундров.

Днес с жребий бяха изтеглени серийните номера на 10 машини за гласуване, които ще преминат през удостоверяване на съответствието преди предстоящите избори.

"Три от тези машини са за Българския институт по метрология, които също участват в удостоверяването. Другата институция, която участва, е Българският институт по стандартизация. Българският институт по метрология, Българският институт по стандартизация и Министерството на електронното управление трябва да направят удостоверяването, както е по закон. Нашата цел е всички тези дейности, които се извършват, да бъдат публични и открити пред цялото население и всеки да е сигурен, че няма ни най-малък помен за някакъв тип манипулация", обясни служебният министър.

Валентин Мундров изтъкна, че при машинния вот няма невалидни бюлетини. "Всяка бюлетина, която е излязла от машината, е валидна, след като бъде пусната в урната. На тази машина се запаметява информация за гласовете, използвани в машината", поясни той.

Служебният министър обясни защо на миналите избори дефекти са дали над 140 машини. "Това бяха не повече от 1-1,5% от всички машини, които са използвани на изборите. Тези дефекти трябва да бъдат изследвани, но нека не забравяме, че в момента сме в период на подготовка и имаме само 5 седмици до изборния ден. Може би спекулациите, които могат да доведат до тази проверка, биха били много големи", коментира той.

Машините са закупени преди повече от три години и вече са извън гаранция, допълни Мундров. „Може и това да дава някакво отражение", поясни той.

По думите му е странно, че има само един кандидат за извършване на процесите по подготовка на машините.

Процесът по завършване на електронното управление е труден, призна министърът на електронното управление, но се случва, макар и с бавни темпове. Дигиталната компетентност трябва да бъде повишена не само при администрацията, но и при гражданите, подчерта Мундров. „Голяма част от гражданите, въпреки че имат възможността да използват електронни услуги, те не съумяват да ги използват, може би поради трудности, може би поради това, че при някои се изисква електронен подпис, при други трябва да има някаква идентификация", допълни той.

БНТ, „Още от деня"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.