• 02 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7642
  •  GBP / BGN 2.3510
  •  CHF / BGN 2.0820
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Болница „Надежда“ подкрепя мечтата за дете на пациенти с онкологична диагноза. Кампания „Запази надежда - има път“

Болница „Надежда“ подкрепя мечтата за дете на пациенти с онкологична диагноза. Кампания „Запази надежда - има път“

/КРОСС/ Днес, за шеста поредна година, стартира мащабната социална и информационна кампания на болница „Надежда" - „Запази надежда". Във фокуса ѝ е темата за съхранената надежда за родителство при младите мъже и жени с онкологични заболявания.

Въпреки че от години болница „Надежда" работи активно по отношение на съхранението на репродуктивните възможности при пациенти с онкологична диагноза, темата за онкофертилитета все още е непозната в публичното пространство. За съжаление твърде малко хора знаят, че съвременните терапии могат да засегнат функцията на яйчниците и да увредят  сперматозоидите.

Същевременно онкологичните терапии стават все по-ефективни и ракът в голяма част от случаите вече е лечим. Затова е важно младите хора, които се борят с болестта, да могат  продължат пълноценно живота си и след лечението, включително и да имат шанса да станат родители.

Тази година в социално-информационната кампания „Запази надежда" ще бъдат засегнати три основни тематични направления:

  • Възможности за съхраняване на яйцеклетки и сперматозоиди на пациенти с онкологични заболявания преди старт на терапията;
  • Приложение на фертилитет-съхраняваща хирургия при ранните стадии на онкогинекологични заболявания като рак на шийката на матката, рак на ендометриума и рак на яйчника;
  • Лечение на рак по време на бременност.

За да стигнат посланията ни до повече хора, и тази година популярни и обичани личности ще подкрепят инициативата. В шестото издание на „Запази надежда - има път!", посланици на надеждата стават актьорът Дарин Ангелов и журналистът и режисьорът Станислава Айви. Те застават с лицата и сърцата си зад каузата и отправят силен апел към цялата общественост: „Това може би не касае точно теб и дано да е така, но с тази информация може да помогнеш на свой близък да запази надежда за бъдещето".

Заедно с  д-р Георги Стаменов - специалист по репродуктивна медицина и основател на МБАЛ „Надежда", д-р Мила Петрова - ръководител на клиниката по Медицинска онкология в болницата, д-р Мила Кайрякова, акушер-гинеколог и д-р Димо Манов, лекар в клиниката по Медицинска онкология, Дарин Ангелов и Станислава Айви ще дадат надежда за бъдеще на всички млади хора, които мечтаят за дете, но са чули диагнозата „рак".

Болница „Надежда" е национален център за запазване на репродуктивните възможности при пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, благодарение на отличната колаборация между репродуктивните ни специалисти, онколози и онкохематолози от цялата страна. По отношение на процедурата за замразяването на яйцеклетки и сперматозоиди преди старта на онкологично лечение, трудът на специалистите на „Надежда" е безвъзмезден. Това е философия и кауза на екипа от години. Във връзка с това, в средата на м. октомври болница „Надежда" разкрива и нова телефонна линия, специално предназначена за пациенти с онкологични заболявания, които искат да получат информация относно възможностите за запазване на фертилитета преди старта на терапия. На тел: 0882 113300 те могат да зададат своите въпроси относно замразяването на яйцеклетки или сперматозоиди, както и да заявят желанието си за безплатна консултация за това с репродуктивните специалисти на болница „Надежда".

Специална телефонна линия - 0882 114400, се разкрива и за всички специалисти в сферата на онкологията в страната, които търсят информация, подкрепа или съдействие, свързани с конкретни медицински случаи за съхраняване на репродукцията при техните пациенти преди началото на терапията.

Част от инициативите, планирани в „Запази надежда" е сътрудничеството с литературния и кинофестивал CineLibri, което се случва за втора поредна година. От 10-и октомври до 3-ти ноември посланията на кампанията ще бъдат част от богатата и завладяваща програма на фестивала. На 14 октомври болница „Надежда" ще бъде  домакин на премиерата на един от филмите, представени на CineLibri - „Време за живот" с участието на Андрю Гарфийлд и Флорънс Пю. Преди прожекцията, съвместно с организаторите на фестивала, лекари от болница „Надежда" ще проведат информационна среща, на която ще представят каузата на кампанията и ще разкажат повече за  съхраняването шансовете за родителството при младите хора с онкологична диагноза.

Всички материали и цялата информация за активностите, свързани със кампанията „Запази надежда", може да намерите на страницата на инициативата: https://kampania.zapazi.me/zapazi-nadezhda-2024/, както на информационния портал на болница „Надежда" www.zapazi.me.

Трите направления в кампанията:

Първото тематично направление на социално-информационната кампания „Запази надежда" обхваща т.нар. онкофертилитет или съхранението на репродуктивни клетки при онкологично заболяване преди старт на основната терапия. Да се говори за тази възможност е от изключителна важност, предвид нарастващия брой пациенти в репродуктивна възраст.

За да бъдат запазени шансовете за дете, в тези случаи се замразяват яйцеклетки или сперматозоиди преди старта на химио- или лъчетерапията. Това е утвърдена практика навсякъде по света, като процедурите са щадящи, безопасни и не бавят старта на основното лечение.

За съжаление, голяма част от хората, които се сблъскват с онкологична диагноза, не знаят за това, а много от специалистите често пропускат или не обсъждат такава възможност навреме със своите пациенти.

Вторият фокус на тазгодишната информационна кампания „Запази надежда" е темата за фертилитет-съхраняващата хирургия при онкогинекологични заболявания като рак на шийката на матката, рак на ендометриума и рак на яйчниците. При тези диагнози хирургията е ключов компонент от комплексното онкологично лечение. Тук изключително важна е екипната работа и обсъждането на стратегия запазване на репродуктивните органи, когато има възможност за това. Ето защо е препоръчително при ранни стадии на карцином на шийката на матката, карцином на ендометриума и овариален карцином да бъде потърсено второ мнение преди радикална интервенция.

Не на последно място, кампанията „Запази надежда" ще акцентира и върху случаите, в които онкологичното заболяване е открито по време на бременност. Рак по време на бременност се установява при едва 17-25 на 100 000 бременни. Това е рядък сценарий, но огромно предизвикателство и отговорност за специалистите. Провеждането на онкологично лечение по време на бременност вече е наложена световна практика и има своите успешни примери и в България. Целта е лечението на майката да бъде проведено в пълнота, като същевременно се запази и бременността. В болница „Надежда" вече има родени шест бебета от жени, диагностицирани с онкологично заболяване и преминали терапия по време на бременност.

„Запази надежда" ще даде гласност на всички тези теми, за които се знае твърде малко и все още са далеч от обществения интерес. Чрез интервюта с изтъкнати специалисти, статии, видео материали и тематичен подкаст кампанията ще представи всички възможни гледни точки - и на пациентите, и на специалистите, които заедно вървят през изпитанията на заболяването и се борят за пълноценно бъдеще след края на  болестта.

Кампанията ще протече онлайн - в социалните мрежи, специализирания информационен портал на МБАЛ „Надежда" - zapazi.me, партньорски сайтове и различни платформи, в които регулярно ще бъде публикувана полезна и достоверна  информация, свързана с темата за запазване на репродукцията при пациенти с онкологична диагноза. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.