• 21 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7516
  •  GBP / BGN 2.3309
  •  CHF / BGN 2.0618
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

„Триъгълник на тъгата” триумфира на Европейските филмови награди

„Триъгълник на тъгата” триумфира на Европейските филмови награди

/КРОСС/ Филмът „Триъгълник на тъгата" на шведския режисьор Рубен Йостлунд триумфира на Европейските филмови награди за 2022 г., като спечели в четирите категории, в които бе номиниран - за най-добър европейски филм, за най-добър режисьор, най-добър актьор и за най-добър сценарий, съобщи електронното издание „Скрийн дейли".

Наградите бяха връчени на церемония в зала Харпа в исландската столица Рейкявик в събота вечер.

При получаването на приза за най-добър режисьор Йостлунд посвети наградата на актрисата Чарлби Дийн, която почина внезапно през август на 32 години. Тя е една от звездите в продукцията, която бе отличена и на кинофестивала в Кан тази година. Йостлунд триумфира и през 2017 г. на Европейските филмови награди с „Квадратът".

Златко Бурич, на 69 г., бе отличен за най-добър актьор за ролята си в продукцията. „Давам всичко от себе си в продължение на много години и е хубаво, че сега получавам наградата. Май не трябва да спирам все още!"

Вики Крепс прие дистанционно и с изненада приза си за най-добра актриса за превъплъщението си в „Корсаж". Тя не присъства на церемонията заради настинка.

Маргрете фон Трота бе отличена с награда за цялостен принос . Аплодирана на крака от публиката, тя отбеляза, че досега само три режисьорки са отличавани с приза в 34-годишната история на ЕВропейската киноакадемия.

Палестинският режисьор Елиа Сюлейман бе почетен с приза за европейски постижения в световното кино.

Наградите на Европейската филмова академия са сред най-престижните в киноиндустрията. Тази година церемонията се проведе в Рейкявик, където бе планирано да бъде през 2020 г. Тогава обаче се наложи събитието да се проведе онлайн заради пандемията от новия коронавирус. Наградите за 2021 г. от Берлин също се връчваха онлайн.

Източник:БТА

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.