• 29 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Международен ден за борба с наркоманиите и наркотрафика

Международен ден за борба с наркоманиите и наркотрафика
Спортен празник с Драконови лодки обединява доброволци с кауза

/КРОСС/ 26 юни е Международен ден за борба със злоупотребата и с незаконния трафик на наркотици. На този ден общности и организации по целия свят изразяват своята съпричастност и обединяват усилия в повишаване на осведомеността относно проблемите, които незаконното разпространение на наркотици представлява за обществото.

Международният ден за борба със злоупотребата с наркотици и незаконния трафик има за цел да вдъхне чувство за отговорност на хората по света, особено на младежите и тийнейджърите.

В училища, колежи, на обществени места и на работни места по целия свят се провеждат събития, за де се разпространи сред хората информацията за опасностите от употребата на наркотиците.

„Хора на първо място: спрете предразсъдъците и дискриминацията, засилете превенцията"

Световният проблем с наркотиците е сложен проблем, който засяга милиони хора по света. Много хора, които употребяват наркотици, са изправени пред предразсъдъци и дискриминация, което може допълнително да навреди на тяхното физическо и психическо здраве и да им попречи да получат помощта, от която се нуждаят.

Службата на Обединените нации по наркотиците и престъпността (UNODC) признава значението на възприемането на ориентиран към хората подход към политиките за наркотици, с акцент върху правата на човека и състраданието.

Международният ден срещу незаконния трафик и злоупотребата с наркотици или "Световният ден за борба с наркотиците" се отбелязва на 26 юни всяка година, за да се засилят действията и сътрудничеството за постигане на свят без злоупотреба с наркотици. Целта на тазгодишната кампания е да повиши осведомеността за важността на отношението към хората, които употребяват наркотици, с уважение и съпричастност; предоставяне на основани на доказателства доброволчески услуги за всички; предлагане на алтернативи на наказанието; приоритизиране на превенцията; състрадание.

Кампанията има за цел да се бори с предразсъдъците и дискриминацията срещу хората, които употребяват наркотици, като насърчава език и отношение, които са уважителни и не осъждащи.

„Когато говорим за борба с наркоманиите, със сигурност превенцията е ключът към по-доброто бъдеще за нашите деца. Тя може да допринесе за тяхното здравословно развитие и благоденствие, да им даде възможност да изразяват себи си, позицията си и потенциала си. Програмите, които нашият Център прилага, насърчават развиването на личностни и социални умения, както и по-добрата информираност за рисковете от злоупотребата с наркотични вещества, и са доказали своята ефективност.", заяви д-р Цветелина Петкова, директор на Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Столична община.

По повод Международния ден за борба с наркотиците Превантивният център организира Спортен празник за ученици-доброволци. Вълнуващото събитие ще се проведе на езерото Панчарево от 10:00 часа. Победителите ще бъдат наградени в 13:00 часа от Съюза на пивоварите в България, които се включват в спортното мероприятие, под мотото „КОД: Отговорни заедно".

Спортният празник на 26 юни е израз на обединението и ангажираността на общността в борбата с наркотиците. Инициативата подчертава важността на активния и природосъобразен начин на живот. Спортните дейности и заниманията на открито са неизменна част от превантивните пограми на Столичния център, наред с творческите, креативни и културни дейности за развиване на личността и идентичността.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.